O τουριστικός τομέας αποτελεί για την Ελλάδα μία από τις βασικές πηγές του εθνικού της πλούτου, καθώς συνεισφέρει ετησίως περισσότερο από το 18% στη διαμόρφωση του Α.Ε.Π., δημιουργεί περίπου 700.000 θέσεις εργασίας και συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην προσφορά του κλασικού τουριστικού προϊόντος, ήλιος & θάλασσα που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει διαφοροποιηθεί έως και σήμερα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδοσιακές χώρες προέλευσης της Βορειοδυτικής Ευρώπης και αδυνατεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά νέες πηγές τουριστικής ζήτησης.
Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να διαφοροποιηθεί από το κλασικό μοντέλο και να στραφεί σε στρατηγικές που να ακολουθούν τις νέες τάσεις στη διεθνή τουριστική αγορά όπου ο τουρισμός δεν προσεγγίζεται πλέον ως «προϊόν» ή ως «υπηρεσία», αλλά ως «συνολική εμπειρία» που αποσκοπεί στη συνολική ικανοποίηση του πελάτη (total customer satisfaction). Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής στηρίζεται η υλοποίηση σύνθετων τουριστικών μονάδων όπως οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) οι οποίες διεθνώς ονομάζονται Integrated Destination Resorts. Ουσιαστικά αποτελούν ένα συνδυασμό ξενοδοχειακών προϊόντων που περιλαμβάνουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, συνεδριακά κέντρα, αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας και μαρίνες. Στο μεγαλύτερο εύρος των σύνθετων τουριστικών μονάδων και όπου το επιτρέπουν οι χωροταξικές διατάξεις συμπεριλαμβάνονται και παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες τους με συμφωνίες τύπου rental pool. Οι ονομασία αυτών των σύνθετων τουριστικών μονάδων είναι Condo ή Residence Hotels. Η βασική ιδέα των σύνθετων αυτών τουριστικών μονάδων είναι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να χρησιμοποιούν τις ιδιοκτησίες τους για ορισμένες μέρες ετησίως (η διεθνής εμπειρία είναι ένας μήνας) όπως και τους υπόλοιπους χώρους της μονάδας και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου να τις θέτουν στη διάθεση της τουριστικής μονάδας. Τα καθαρά έσοδα από τις ενοικιάσεις των μονάδων σε τρίτους μοιράζονται 50-50 συνήθως μεταξύ του τελευταίου και του ιδιοκτήτη της σύνθετης τουριστικής μονάδας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι ιδιοκτήτες των σύνθετων ξενοδοχειακών μονάδων να έχουν εξασφαλίσει πάγια έσοδα συντήρησης από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων ή παραθεριστικών κατοικιών καθώς και σταθερή πελατεία για τα υπόλοιπα τμήματα της τουριστικής μονάδας. Οι αγοραστές επωφελούνται αφού αξιοποιούν την κατοικία τους και τις υπόλοιπες παροχές της σύνθετης ξενοδοχειακής μονάδας και εισπράττουν εισόδημα από την επένδυση αυτής όταν δεν τη χρησιμοποιούν. Τέλος επωφελείται η οικονομία γενικότερα από την προσέλκυση επενδύσεων, τουριστών υψηλού επιπέδου και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη τάση που εμφανίζεται στις διεθνείς τουριστικές αγορές.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ και της Alpha Bank στη Μεσογειακή παράκτια ζώνη πρόκειται να επενδύσουν σε αντίστοιχες μονάδες δύο με τέσσερα εκατομμύρια Βορειοευρωπαίοι. Ήδη οι μεικτές αυτές τουριστικές επενδύσεις γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη σε όλη τη Βόρεια Αμερική ενώ μεγάλος αριθμός τέτοιων συγκροτημάτων λειτουργούν στη Μεσόγειο με χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία να αποτελούν ελκυστικές αγορές. Στην Ελλάδα ύστερα από μεγάλο διάστημα γραφειοκρατικών εμπλοκών υλοποιείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Πύλο Μεσσηνίας ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες επενδύσεις στο Κάβο Σίδερο, στη Σητεία Κρήτης, στην περιοχή της Πλάκας, στον όρμο Φανερωμένης, στην αρχαία Ολυμπία, στην Αγία Γαλήνη, στο Βόλο, στη Μήλο και στην Πάρο. Στις επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσω το πρώτο integrated destination resort που βαίνει προς ολοκλήρωση αλλά και απάντηση στους κυριότερους προβληματισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου