Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Το Ι.Τ.Ε.Π για την επίδοση του Ελληνικού τουριστικού τομέα

Οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης άρχισαν πλέον να φαίνονται ευκρινώς και στην πραγματική οικονομία. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλους μας. Εκείνο που περιμένει απάντηση είναι πόσο βαθειά και ποιας διάρκειας θα είναι η κρίση και οι συνεπακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις.

Ο τομέας του τουρισμού άρχισε να δέχεται τις πρώτες επιπτώσεις της κρίσης. Με εξαίρεση την Τουρκία και την Κροατία, σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2008. Το ύψος της μείωσης είναι περίπου το ίδιο για Ελλάδα και Ισπανία (-1,4% και -1,3% αντίστοιχα), ενώ ελαφρά χαμηλότερα ήταν για την Ιταλία (-1,0%) και την Κύπρο(-0,6%).

Η παραπάνω εξέλιξη των αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας επηρεάστηκε από την αρνητική πορεία των τελευταίων τριών μηνών (Αύγουστος – Οκτώβριος). Ωστόσο, η παραπάνω αρνητική πορεία των αεροπορικών αφίξεων θα αμβλυνθεί λίγο από την εκτιμούμενη αύξηση των αφίξεων των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας με άλλα μεταφορικά μέσα, εκτός αεροπλάνου. Θεωρείται πολύ αισιόδοξη η πρόβλεψη να ισχυριστεί κάποιος ότι θα παραμείνουμε στο επίπεδο του 2007, το οποίο ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό μας. Θα συνέβαινε αυτό αν η μείωση των αεροπορικών αφίξεων αντισταθμιζόταν με σημαντική αύξηση των αφίξεων με άλλα μεταφορικά μέσα, γεγονός που δεν φαίνεται πιθανόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο το γεγονός ότι η επίδοση των κατεξοχήν τουριστικών περιοχών της χώρας μας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, ΙόνιαΝησιά) ήταν επίσης αρνητική. Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των τριών παραπάνω περιοχών σημείωσαν τα Δωδεκάνησα (-2,0%) και ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά (-1,4%) και η Κρήτη (-0,4%). Ωστόσο, θετική πορεία σημείωσαν οι αφίξεις στην Κεφαλονιά (+15,1%), Μύκονο (+3,8%) και Χίο (+22,6%).

Η παραπάνω πορεία του τουρισμού στέλνει το μήνυμα ότι το 2009 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά. Το πόσο δύσκολη θα είναι θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επηρεαστεί από την κρίση το εισόδημα των αλλοδαπών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας και κατά πόσο θα τους επηρεάσει σε αυτή τους την απόφαση. Θα εξαρτηθεί, παράλληλα, και από την αντίδραση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας στην υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες που διαθέτει η κοινωνία και οικονομία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση.

Τέλος, το παρήγορο σημείο σε όλη την ιστορία αποτελεί η θετική εξέλιξη των συναλλαγματικών εισπράξεων σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες με εξαίρεση την Κύπρο που σημείωσε μείωση κατά 4,1%. Στη χώρα μας οι συναλλαγματικές εισπράξεις την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκαν κατά 4%. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, γιατί η παραπάνω εξέλιξη αναφέρεται στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά την οποία δεν είχε διαφανεί η σοβαρότητα της κρίσης και οι επιπτώσεις της δεν είχαν περάσει εξολοκλήρου στην πραγματική οικονομία.

Πηγή: http://www.itep.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου