Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Επίσκεψη εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης στην “Costa Navarino”

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης. Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωση η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που αναφέρει αναλυτικά:
Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της
Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την πάροδο των ετών, 5 ερευνητές του Πανεπιστημίου τιμήθηκαν με Νόμπελ, δύο εκ των οποίων στους τομείς των κλιματικών αλλαγών και του περιβάλλοντος. Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης εκπροσώπησε στην Ελλάδα o καθηγητής Johan Kleman, PhD, κοσμήτορας του τμήματος Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Σπουδών, διευθυντής του «Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Ερευνα» και οι συνεργάτες του Ingmar Borgström, PhD, και Karin Ulfsdotter Crepin, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με την “Costa Navarino” σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών “Bert Bolin” διεξάγει ερευνητικά προγράμματα για την εξέλιξη της κλιματικής μεταβλητότητας, καθώς και τις αλλαγές που επιβάλλονται στο περιβάλλον από τον άνθρωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Κέντρου, καθηγητής Bert Bolin, συνέβαλε στη δημιουργία του Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (IPCC) και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2007, μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας διήρκεσε 2 ημέρες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ξενάγηση στην περιβαλλοντική έκθεση της παιδικής ΗELMEPA, που φιλοξενείται στο κτήριο τoυ ομίλου εταιρειών του προέδρου της ΗELMEPA και εμπνευστή της “Costa Navarino”, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Επειτα, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στα γραφεία της ΤΕΜΕΣ, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της φιλοσοφίας της εταιρείας, της πορείας του έργου, καθώς και των προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας που έχουν υιοθετηθεί. Ακολούθως, τη δεύτερη ημέρα ο κ. Johan Kleman και οι συνεργάτες τους μετέβησαν στην “Costa Navarino”, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα “Navarino Dunes” και “Navarino Bay”, και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα, καθώς και τις υποδομές που υλοποιούνται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από τον κ. Αντρέα Μπονέτι, επιστημονικά υπεύθυνο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας στην περιοχή. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη βοήθεια της “Costa Navarino”, αναπτύσσει στην προστατευόμενη περιοχή δράσεις για τη διατήρηση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Με το πέρας της επίσκεψης, οι καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις υποδομές που δημιουργούνται στην περιοχή, ενώ ο καθηγητής Johan Kleman, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η “Costa Navarino” θέτει στο παγκόσμιο προσκήνιο τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, είδα τις πρωτοποριακές ενέργειες της εταιρείας και ειδικά σε θέματα χρήσης των υδάτινων πόρων, με τη δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης και την αξιοποίηση της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής πηγών νερού, που διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες και θα κατέληγαν στη θάλασσα. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την προσπάθεια ένταξης των κτηρίων στο φυσικό τοπίο, αποφεύγοντας να διαταραχτούν τα όρια της κορυφογραμμής». Ο καπετάν Βασίλης πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς στην “Costa Navarino” να προσελκύουμε το ενδιαφέρον διεθνούς φήμης επιστημόνων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να ακούμε τα πολύ θετικά σχόλιά τους για τις ενέργειές μας και τις λύσεις που προσπαθούμε να δώσουμε σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης. Προσβλέπουμε με χαρά σε κάθε συνεργασία που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την “Costa Navarino”, αλλά και για τη Μεσσηνία γενικότερα».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου