Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

Costa Navarino το πρώτο integrated destination resort

Στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας του επενδυτή βαίνει προς ολοκλήρωση το πρώτο integrated destination resort. Θα λειτουργήσει στην περιοχή της Μεσσηνίας με την ονομασία Costa Navarino. Η επένδυση υλοποιείται από την εταιρία Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε που ανήκει στον όμιλο Costa Mare του Μεσσήνιου εφοπλιστή και πρόεδρου της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος -HELMEPA καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Οι δύο παραπάνω ιδιότητες του ιδιοκτήτη αλλά και τα δείγματα γραφής που έχει δώσει έως τώρα (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χαμηλά κτίρια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά Μεσσηνιακά χωριά, ελάχιστη κάλυψη, φωτοβολταϊκό πάρκο, χρήση γεωθερμίας, συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και μελέτες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος) αποτελούν και την εγγύηση ότι η μονάδα θα αποτελέσει έναν οικολογικό προορισμό που θα σέβεται και θα αναδεικνύει την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής.
Η πρώτη φάση της Costa Navarino αναπτύσσεται σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσσηνία, το Navarino Dunes και το Navarino Bay (εμβαδού περίπου 1.300 και 1.400 στρεμμάτων αντίστοιχα). Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, ικανών να φιλοξενήσουν μεγάλους αγώνες, αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και άλλες συνεδριακές εγκαταστάσεις, υδάτινο πάρκο, κέντρα αναζωογόνησης (spa) και θαλασσοθεραπείας, πολλαπλά εστιατόρια και μπαρ, κέντρα ψυχαγωγίας για παιδιά και εφήβους καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων δραστηριοτήτων.
Η Τ.Ε.ΜΕΣ έχει συνάψει συμφωνίες με ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως η Luxury Collection, η Westin και η Banyan Tree, που θα αναλάβουν τη λειτουργία των τριών πρώτων ξενοδοχείων. Σύντομα επίσης θα ανακοινωθεί και η αλυσίδα που θα αναλάβει τη λειτουργία του τέταρτου ξενοδοχείο της Costa Navarino. Τα δύο γήπεδα γκολφ που θα δημιουργηθούν στην περιοχή θα τα λειτουργήσει η Troon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ στο κόσμο, ενώ το σχεδιασμό τους υπογράφουν o διεθνούς φήμης πρωταθλητής του γκολφ Bernhard Langer, σε συνεργασία με τη European Golf Design, και η παγκοσμίου φήμης εταιρεία Robert Trent Jones II.
Αναφορικά με την προβλεπόμενη τουριστική οικοδόμηση της περιοχής, η κάλυψη δεν θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο. Συνολικά πάνω από 90% της έκτασης θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο. Τα κτίρια θα είναι χαμηλά και προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων. Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 22MW με στόχο να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Costa Navarino, ακόμα και στην πλήρη ολοκλήρωσή της, από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έχει ήδη εγκατασταθεί το μεγαλύτερο σύστημα εκμετάλλευσης γεωθερμίας στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Τ.Ε.ΜΕΣ προχώρησε στην αξιοποίηση ελάχιστου τμήματος της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο, με την κατασκευή δύο αποθηκευτικών λιμνοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας περίπου 850.000 κυβικών μέτρων. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η άρδευση των γηπέδων γκολφ χωρίς καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, με στόχο την επιπλέον εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, έχει σχεδιαστεί και επιδιώκεται, μετά από κατάλληλη αδειοδότηση, η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση χώρων πρασίνου κατά τη φάση λειτουργίας, όπως εφαρμόζεται διεθνώς. Τέλος προκειμένου να καλυφθούν και οι μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν από τη τουριστική ανάπτυξη που προβλέπεται εντός της επόμενης εικοσαετίας στην ευρύτερη περιοχή Νότιας και Δυτικής Μεσσηνίας, εκπονούνται μελέτες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από την Τ.Ε.ΜΕΣ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές.

4 σχόλια:

 1. ΕΧΩ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗ 50 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΛΑΙΟΔΕΝΡΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΞΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟ.ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝOΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ fotinilaz@hotmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οικοπεδο με δυο κτηρια στον αρχαιολογικο χωρο , απενατι ατην εισοδο του καστρου της Μεθωνης Μεσσηνιας προς Πωληση . Πληροφοριες και φωτο στο www.tryton.gr/methoni/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι είναι.. Κοντά στο βασιλικό ποτιζεται και η γλάστρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΓΡΑΨΕ ΕΧΕΙ ΘΕΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή