Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Χαρδούβελης: Η κρίση θα πλήξει τον τουρισμό

Ισχυρά αρνητική επίδραση στον ελληνικό τουρισμό από τη διεθνή κρίση προβλέπει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, όπως τόνισε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων, με θέμα: «Διεθνής οικονομική κρίση: επιπτώσεις και ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank υπογράμμισε ότι η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον παγκόσμιο τουρισμό. Άλλωστε, εξήγησε, ο τουρισμός συμπεριφέρεται όπως και το διεθνές εμπόριο και γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου μειώνεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών στις κυριότερες αγορές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι δυσοίωνες. Οι 5 χώρες που τροφοδοτούν την ελληνική τουριστική αγορά με πάνω από το 50% των τουριστών (κατά σειρά: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) αναμένεται να εμφανίσουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2009, ενώ η όποια ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2009 θα είναι αναιμική.

Σε συνδυασμό με την υποτίμηση της βρετανικής λίρας και του αμερικανικού δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, τα νέα δεν είναι σίγουρα ευχάριστα. Μελέτη του ΔΝΤ για τις υφέσεις του παρελθόντος στις κυριότερες οικονομίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφέσεις, όπως η σημερινή, που σχετίζονται με πτώσεις στις τιμές των ακινήτων και με περιορισμό των πιστώσεων είναι βαθιές και διαρκούν περισσότερο από τις τυπικές υφέσεις.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου