Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Νοσοκομειακός τουρισμός με ξενοδοχεία 5 αστέρων

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ο ελληνικός τουρισμός, και ειδικότερα το τουριστικό real estate θα πάνε τους επόμενους μήνες στο... νοσοκομείο προκειμένου να κλείσουν τις πληγές τους. Οχι, δεν πρόκειται για πραγματική νοσηλεία, αλλά για σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας με την δημιουργία Κέντρων Τουρισμού Υγείας τα οποία θα υποστηρίζονται από ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και άλλες τουριστικές υποδομές όπως spa, ιαματικά λουτρά, κέντρα αποκατάστασης, ειδικές κλινικές και κέντρα ομορφιάς και ευεξίας κ.λπ.

Φιλοδοξία των ειδικών της συγκεκριμένης αυτής αγοράς είναι να ξεφύγει η Ελλάδα από το τουριστικό μοντέλο των τελευταίων 50 ετών και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών το οποία θα συνδυάζει το ταξίδι και την αναψυχή με την αποκατάσταση κάποιους προβλήματος υγείας. «Θα υπάρχουν ολοκληρωμένα πακέτα τουρισμού υγείας και διακοπών με σκοπό την προσέλκυση χιλιάδων ξένων οι οποίοι θα θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα. Ξεφεύγουμε από τον μαζικό τουρισμό και το μοντέλο ήλιος - θάλασσα και εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές δυνατότητες της χώρας θα δημιουργήσουμε μικρά και προσοδοφόρα προγράμματα και εξειδικευμένα πακέτα», τόνισε στο συνέδριο του Real Estate and Development, ο γ.γ. του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπ. Ευσταθόπουλος.

Συμμαχίες
Το νέο μοντέλο, πάντως, προϋποθέτει την ανάπτυξη νέων έργων real estate στο χώρο του τουρισμού γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να δημιουργηθούν ισχυρές συμμαχίες σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται αφενός στο χώρο της Υγείας και αφετέρου στην αγορά τουριστικών ακινήτων και κυρίως στην ανάπτυξη resorts υψηλών προδιαγραφών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται, πάντως, εδώ και αρκετό καιρό στα συρτάρια αν και έχουν καθοριστεί τα βασικά σημεία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν με το θεσμικό πλαίσιο, τα Κέντρα Τουρισμού Υγείας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

1 Κέντρα για την παροχή ψυχικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και βοήθεια για την επανένταξη ατόμων.

2 Κέντρα για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως π.χ. νεφροπαθών.

3 Κέντρα για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ιατρική και αξιόλογους χειρουργούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους «διαφημιστές» του ελληνικού τουρισμού.

4 Κέντρα για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης πολυτραυματιών και ατόμων με κινητικά προβλήματα.

5 Κέντρα κοσμετικής ιατρικής. Εδώ βασικός στόχος είναι χιλιάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες ,και η Ελλάδα μόνο με τα... φυσικά spa, δηλαδή τις ιαματικές πηγές μπορεί να γίνει νούμερο ένα επιλογή των ξένων.

6 Κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

7 Ειδικές μονάδες για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Η διαφορά με ένα νοσοκομείο, όμως, είναι ότι όλα αυτά τα κέντρα θα παρέχουν και τουριστικές υπηρεσίες. Δηλαδή ο ασθενής ? τουρίστας θα έρχεται στην Ελλάδα και θα εντάσσεται στις ειδικές μονάδες υγείας οι οποίες όμως θα διαθέτουν πεντάστερα ξενοδοχεία και όποιες υποδομές και υπηρεσίες απαιτεί ο επισκέπτης, ανάλογα με το σκοπό του ταξιδιού του. Οι μονάδες αυτές θα διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αλλά και προσωπικό για την ξενοδοχειακή υποστήριξη και θα εποπτεύονται και ελέγχονται τόσο από τον ΕΟΤ όσο και από το υπουργείο Υγείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι στιγμής τέτοια Κέντρα διότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από εκκρεμότητες όπως ποιοι θα έχουν δικαίωμα να επενδύσουν στον τομέα αυτό, πώς θα γίνει η συνένωση real estate και υγείας, αν θα επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, ανάλογα φυσικά και με την περιοχή, αν η νοσηλεία ? τουρισμός θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ασθενείς - επισκέπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι και να συνδυάσουν την αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας με τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Οπως υπολογίζεται, μόνο στην Ε.Ε. ένας στους 10 ασθενείς αναζητεί προορισμούς και υπηρεσίες υγείας εκτός της χώρας του. Κυρίως Αμερικανοί, Βρετανοί και Σκανδιναβοί θεωρούνται για την Ελλάδα οι καλύτεροι πελάτες και σ’ αυτούς θα πρέπει να κατευθυνθεί η προβολή όταν δημιουργηθούν τα Κέντρα Τουρισμού Υγείας.

Εποπτεία
Ο ρόλος του κράτους, εκτός από εποπτικός θα μπορούσε να είναι και επενδυτικός, δηλαδή να συμβάλλει με υποδομές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην προσέλκυση επενδυτών. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε συγκεκριμένες περιοχές που διαθέτουν ιαματικά λουτρά, να αναπτυχθούν καταλύματα πολυτελείας, spa, γήπεδα γκολφ, και άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Κ. Κωνσταντινίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της HealthCare Cybernetics, η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να αναπτύξει ιατρικό, οδοντιατρικό, ιαματικό, θεραπευτικό, γαστριμαργικό (ανάπτυξη παραδοσιακής κουζίνας) αθλητικό και προσβάσιμο τουρισμό, όχι μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για άλλους ασθενείς (π.χ. κέντρα αιμοκάθαρσης). Μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για τη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη είναι η ανάπτυξη του λεγόμενου ambient assistant living abroad, δηλαδή η προσέλκυση ατόμων μεγάλης ηλικίας οι οποίοι χρειάζονται υποδομές υψηλού επιπέδου και ειδική φροντίδα. «Θα πρέπει να υπάρχουν κέντρα που θα συνδυάζουν και το real estate και τις ιατρικές υπηρεσίες και την τεχνολογία», καταλήγει.

Κίνητρα για νέα έργα
Το κράτος, στην παρούσα χρονική στιγμή όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει άμεσα και τον τουρισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ώστε να προλάβει τις εξελίξεις. Οι προβλέψεις για το 2009 κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της τουριστική κίνησης και για «λουκέτα» σε ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να δοθούν κίνητρα για την μεταμόρφωση ξενοδοχειακών μονάδων σε Κέντρα Τουρισμού Υγείας καθώς και για νέα έργα στο χώρο του τουριστικού real estate όπως ολοκληρωμένες μονάδες που θα διαθέτουν ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και τέλος προτάσεις για την μετά - ιατρική περίοδο, δηλαδή την αποκατάσταση και διαμονή των ασθενών (αθλητικός τουρισμός με διάφορα sports, ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας κ.λπ.)

H συμμαχία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας έχει ήδη κινητοποιήσει πολλούς κλάδους οι οποίοι, πάντως, πρέπει να κινηθούν τάχιστα. Ιατρικοί όμιλοι, κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις real estate, ασφαλιστικοί οργανισμοί και τουριστικοί πράκτορες που θα βρίσκουν τους πελάτες στο εξωτερικό.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου