Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η ύφεση χτύπησε τον ελληνικό τουρισμό.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν μειωμένη κατά 50% τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, στο 70%. Ασχημα είναι τα μαντάτα και για την Άνοιξη, καθώς ελάχιστα πακέτα έχουν κλειστεί.

Η ίδια γεύση επικρατεί και στην περιφέρεια, ενώ υπάρχουν επιχειρηματίες που σκέφτονται σοβαρά να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους φέτος το καλοκαίρι. Οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι είναι απογοητευτικές, καθώς σε αρνητικά επίπεδα κινούνται τα κλεισίματα των πακέτων. Παράλληλα οι μεγάλοι tour operators (Thomas Cook, TUI)έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν κατά 20% τις πτήσεις τους διεθνώς (πτήσεις τσάρτερ).

Δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει το 18,5% του ΑΕΠ, και χαρακτηρίζεται ως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, μία μείωση της τάξης του 20% στις αφίξεις θα έχει πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στα τουριστικά έσοδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής χαρακτηρίζει «δραματική» την πορεία της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων τα ξενοδοχεία του κέντρου άδειασαν στην κυριολεξία.

Η μείωση της μέσης πληρότητας έφτασε στο 50%, ενώ οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης και όπως λένε, «ο φετινός χειμώνας, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωση της ΕΞΑΑ μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι «ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία απασχολούν 300-400 εργαζόμενους, βρέθηκαν να λειτουργούν με μόνο εννέα δωμάτια γεμάτα».

Και σημειώνεται πως: Πέραν αυτού, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2009, αναμένεται ότι επίσης θα «κλείσουν» πτωτικά τουλάχιστον κατά 50%-70%.

Όσο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η μέχρι σήμερα εικόνα από προκρατήσεις και μηνύματα που αφορούν στην πορεία της ζήτησης, δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκαμψη. Τα μηνύματα αυτά, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων όσο και groups και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009.
Η ΕΞΑ-Α ζητεί, λοιπόν, την άμεση ενεργοποίηση των μέτρων για τον τουρισμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς και τη στοχευμένη προβολή της Αθήνας, για να μην μπουν «λουκέτα» σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου