Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η ώρα της ποιότητας για τον τουρισμό

Της Χρυσώς Αντωνιάδου

O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι για την Κύπρο το κλειδί για την επιμέτρηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μια παγκόσμια κρίση που πλήττει όλα τα κράτη και κυρίως εκείνα που έχουν εύρωστες αλλά και αναδυόμενες οικονομίες. Σίγουρα η κυπριακή οικονομία αντέχει και είναι περισσότερο δυνατή από άλλες οικονομίες.


Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν. Θα επηρεαστεί η οικονομία μας το 2009 και πόσο; Πόσο θα επηρεαστεί ο αιμοδότης της ο κυπριακός τουρισμός; Ένας τομέας που συμβάλλει και στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη του κράτους.


H διεθνής οικονομία δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πορεία του τουρισμού. Ήδη, όλοι οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει σοβαρή επίπτωση στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως οι Βρετανοί θα επιλέξουν φθηνότερες, λιγότερες και κοντινότερες διακοπές. Πολύ πιθανόν να μείνουν και στην πατρίδα τους.

Υπάρχει μια επιδείνωση των τουριστικών δεικτών αυτό το χρόνο. Και δεν μιλούμε πλέον για ορατό κίνδυνο αλλά για μια κατάσταση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις κρατήσεις.

Σίγουρα το έτος 2009 θα είναι σημαντικά χειρότερο από το περσινό.


Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης δείχνουν μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επηρεάσουν, όχι μόνο την τουριστική κίνηση, αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Δυστυχώς, οι αναπτυγμένες χώρες από τις οποίες προέρχεται ο κυπριακός τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης με αυξημένη ανεργία, μείωση των εισοδημάτων και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Οι μικρομεσαίες οικογένειες και κάτω θα αναβάλουν για φέτος τις διακοπές τους ή θα μειώσουν τα έξοδά τους. Αυτή τη στιγμή ίσως οι μόνοι που μπορούν να… σώσουν τον κυπριακό τουρισμό είναι οι τουρίστες υψηλών προδιαγραφών και εισοδημάτων που δέχονται λιγότερο τις επιπτώσεις της κρίσης.


Αυτές τις δύσκολες στιγμές το θέμα του τουρισμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αυτόνομο θέμα αλλά ως ένα ζήτημα που επηρεάζει και αφορά ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Είναι η ώρα να δούμε επιτέλους τη σχέση αξίας και τιμής, να βρούμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Είναι η ώρα να επανατοποθετήσουμε την Κύπρο στη διεθνή και εγχώρια τουριστική αγορά με ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν, που να απευθύνεται σε απαιτητικούς και πιο εύπορους τουρίστες. Η επανατοποθέτησή μας στην αγορά απαιτεί μέτρα πολιτικής που θα ενθαρρύνουν τα Boutique Hotels με εξειδικευμένη εταιρική ταυτότητα, τα οικολογικά καταλύματα και τον αγροτουρισμό, τις βελτιωμένες ειδικές τουριστικές υποδομές, τα συνεδριακά κέντρα, τα κέντρα ευεξίας, τις αθλητικοτουριστικές εγκαταστάσεις.


Σίγουρα η κρίση ευνοεί τον ποιοτικό τουρισμό… Και αυτό πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά.

Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου