Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πτώση ως 30% στα έσοδα από τον τουρισμό

Της Χριστίνας Πουτέτση

Πτώση 20%-30% στα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπει για την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με πέρυσι η GΒR Consulting σε έρευνα που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τourism & Ρroperty in Greece που διοργάνωσε η εταιρεία Real Τravel Μedia Group με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση των διανυκτερεύσεων στη χώρα εκτιμάται στο 15%, με τις τιμές των τουριστικών πακέτων που θα πωληθούν να μειώνονται αντίστοιχα, την ώρα που οι τουριστικοί φορείς τονίζουν την ανάγκη λήψης και πρόσθετων μέτρων. Σενάρια ύφεσης αποτελούν και οι δύο ρεαλιστικές προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2009 στις οποίες οδηγείται η έρευνα.

Η «αισιόδοξη», όπως σημείωσε ο κ. Αρ. Ικκος, διευθύνων σύμβουλος της GΒR Consulting, υπολογίζει πτώση των κρατήσεων κατά 10% με πτώση τιμών από 10% ως 15%, ενώ η «απαισιόδοξη» κυμαίνεται στο-15% στις κρατήσεις, με αντίστοιχη πτώση τιμών από 15% ως 20%. Στο πρώτο σενάριο οι απώλειες των εσόδων για το κράτος θα είναι 7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περιορισμό του ΑΕΠ κατά 3,7%, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχείων θα μειωθεί κατά 835 εκατ. ευρώ συνολικά.

Στο δεύτερο σενάριο οι απώλειες στα τουριστικά έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ποσοστό που συρρικνώνει κατά 5,3% το ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα για τους ξενοδόχους θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η μείωση στις κρατήσεις και στα έσοδα θα έχει αρνητικές συνέπειες, όπως είναι αναμενόμενο, και στην απασχόληση, με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στην καλύτερη περίπτωση να υπολογίζονται στις 14.000, ενώ με βάση το αρνητικό ενδεχόμενο φθάνουν και τις 20.000.

Τρόπους αντιμετώπισης της αρνητικής εξέλιξης αναζητούν οι τουριστικοί φορείς, ενώ κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, αναλόγων του μεγέθους της κρίσης, με έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μέτρα για την απασχόληση, την επικοινωνία και τη διατήρηση της προσφοράς τουριστικών πακέτων και πτήσεων προς τη χώρα κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου ώστε να μη χαθούν πτήσεις, αφού τεθούν πρώτα σε εφαρμογή και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Μιλώντας με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ.Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες τουριστικές μονάδες θα ανοίξουν εγκαίρως την εφετινή τουριστική περίοδο. Προσέθεσε, τέλος, ότι στο ενδεχόμενο της πτώσης των αφίξεων το 2009 ως και 20% αυτό θα εκφραστεί αριθμητικά σε δύο εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα αλλά και 50.000 ανέργους.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου