Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Navarino Environmental Observatory

Unique Greek-Swedish research collaboration between industry and academia on environment and climate in the Mediterranean

Η δημιουργία ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με την επωνυμία “Navarino Environmental Observatory” (Ν.Ε.Ο.), στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο κ. Ιωάννης Μανιάτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, βουλευτές, πρέσβεις Μεσογειακών χωρών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ίδρυση του Ν.Ε.Ο. αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή, μέσω της συνεργασίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας. Το Ν.Ε.Ο. είναι προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της εταιρείας TEMES Α.Ε. Η προετοιμασία και οι επαφές για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 και κατέληξαν με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο. στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 στη Στοκχόλμη.

Στην εκδήλωση παρέστη κλιμάκιο 15 καθηγητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Kåre Bremer, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και Αντικαγκελάριο, καθώς και Κοσμήτορες των σχολών που θα συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο, οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους και το αναλυτικό πρόγραμμα του Ν.Ε.Ο.

Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό

χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου