Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στα Χανιά

Στα Χανιά θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 24 Αυγούστου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), προκειμένου να εξετάσει το τελικό στάδιο ένταξης της Κρήτης στο “Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας”.

Οι εμπειρογνώμονες επισκέπτονται το νησί στο πλαίσιο κατάρτισης του “Σχεδίου Δράσης Προορισμού”, που αποτελεί την επιτόπια αξιολόγηση του προορισμού, η οποία πραγματοποιείται με την επίσκεψη του κλιμακίου στην Κρήτη, από χθες Κυριακή 22 Αυγούστου. Οι εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα παραμείνουν στο νησί μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα πραγματοποιηθούν Συναντήσεις Εργασίας και στους τέσσερις Νομούς με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στη 1:30μ.μ στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή τού Τμήματος Τουριστικής Προβολής τής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού, που θα συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη λειτουργία και το μέλλον της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.

Στόχος τού προγράμματος είναι η αποτελεσματική στήριξη του προορισμού και η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών τού τουριστικού προϊόντος και του προφίλ τής Κρήτης, για να πετύχει βιώσιμο τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα έχει ως τελικό παραδοτέο ένα “Σχέδιο Δράσης Προορισμού”, στο οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να αποτελέσει η Κρήτη ένα διεθνή τουριστικό προορισμό αριστείας, με βάση επιτυχημένες πρακτικές σε άλλους προορισμούς, οι οποίες θα προσαρμοστούν στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

"Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας"

Η Κρήτη εντάχθηκε στο “Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας” του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μέσω του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας”, στο οποίο συμμετέχουν και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης.
Η υπογραφή ένταξης έγινε στις 10 Μαρτίου στο περίπτερο του ΕΟΤ στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης του Βερολίνου, παρουσία των τεσσάρων Νομαρχών τής Κρήτης, του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai και της τότε υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Αντζελας Γκερέκου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το “Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών – CED”, επιχειρηματικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση, λόγω των κλαδικών προβλημάτων τού τουριστικού τομέα και ουσιαστικά έρχεται να δώσει λύσεις αξιοποιώντας το μεταβατικό χρονικό διάστημα, που θα προηγηθεί των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εκτιμάται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Πράσινης Ανάπτυξης και θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα του νησιού μέσα στο 2010, εξασφαλίζοντας τη σωστή προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Tα οφέλη

Τα οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κρήτη περιλαμβάνουν:
-Τη διεθνή αναγνώριση της Κρήτης ως προορισμό αριστείας μέσω ενός παγκόσμιου φορέα.
-Την κοινωνική συνοχή μέσα από ενιαίο όραμα και στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού.
-Τη συνεχή υποστήριξη με σκοπό την άντληση και την απορρόφηση της τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος στον προορισμό.
-Τη μεταφορά επιτυχημένων διεθνών πρακτικών σε διάφορους τομείς, προσαρμοσμένων στα δεδομένα τής Κρήτης

Διεθνείς προορισμοί που έχουν ενταχθεί:

Παραδείγματα άλλων προορισμών, που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:

-Πεδιάδα του Douro στην Πορτογαλία: Απορρόφηση Κονδυλίων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 30εκ ευρώ για την εφαρμογή τού συνόλου των οδηγιών του SMED.
-Jedahh στην Σαουδική Αραβία: Ένταξη σε Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση & προστασία τού ιστορικού κέντρου.
-Ανατολικές Πολιτείες στον Καναδά: Νομοθετική Μεταρρύθμιση για την απαγόρευση μηχανοκίνητων πλοιαρίων σε λίμνες με ευαίσθητο οικοσύστημα και Άντληση Κονδυλίων για τη Χρηματοδότηση Μικρών Παραδοσιακών Εστιατορίων.
-Πόλη του Μεξικού στο Μεξικό: Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κρίσης από τη Γρίπη των Χοίρων & Ενταξη σε Ειδικό Πρόγραμμα Καταμέτρησης των Ατμοσφαιρικών Ρύπων.

Μέχρι σήμερα το “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας”, στο οποίο συμμετέχουν και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το “Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών”, όσον αφορά στην επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού στα πεδία των υπηρεσιών, της οργάνωσης, των δραστηριοτήτων και της αειφορίας του προορισμού.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου