Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Στους δήμους 14 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών

Με κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, κ. Νάκου και κ. Μπέζα αντίστοιχα, αποφασίστηκε χθες η «περίφραξη» της ενοικίασης των ακτών, με νόμους και ελέγχους. Βάσει των ρυθμίσεων, 14.000 χιλιόμετρα ακτών περνούν στους δήμους και στις κοινότητες, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν ενοικιάζοντάς τις σε ιδιώτες.

Το κράτος θα λαμβάνει το 20% της μίσθωσης, ποσοστό το οποίο εκτιμάται να αποφέρει περίπου 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Η παραχώρηση των ακτών στους δήμους για ενοικίαση γίνεται από το 1980, με το καθεστώς της παραχώρησης ωστόσο να είναι ασαφές, ενώ το 20% υπέρ του κράτους δεν ήταν θεσμοθετημένο. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί δήμοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όλους τους δήμους της Κρήτης, να μην αποδίδουν το ποσοστό αυτό στο κράτος.

Η υπουργική απόφαση, πάντως, φέρεται να επιχειρεί να επιλύσει και αρκετά περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση η οποία μπορεί να αλλοιώσει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων του αιγιαλού, της παράλιας όχθης και της παρόχθιας ζώνης, κάτι το οποίο προστατεύει τις παραλίες των λιμνών και των ποταμών, οι οποίες δίδοντας προς εκμετάλλευση μαζί με τις θαλάσσιες ακτές. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και κάθε κτίσμα που θα συνδέεται σταθερά με το έδαφος, οι σκηνές, τα τροχόσπιτα και η στάθμευση αυτοκινήτων στις παραλίες. Υποδείξεις γίνονται ώστε κάθε κατασκευή να είναι άμεσα κινητή, ενώ στα υλικά για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιούνται μόνο όσα είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον, όπως το ξύλο και το ύφασμα, αποκλείοντας το πλαστικό και το τσιμέντο.

Για τον καθαρισμό των ακτών «επιβαρημένοι» είναι οι δήμοι, ενώ η δημοτική αστυνομία θα προχωρά σε ελέγχους για τυχόν αυθαιρεσίες και καταπατήσεις. Για την περάτωση των κατεδαφίσεων και την βεβαίωση των προστίμων από την εφορία, αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου η ενημέρωση των κατά τόπων αρμόδιων κτηματικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αφού η κυριότητα των ακτών ανήκει στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι δήμοι μπορούν να μισθώνουν τις παραλίες σε ιδιώτες, είναι εντούτοις υποχρεωμένοι να διατηρούν ένα τμήμα ελεύθερο και κοινόχρηστο, για όσους πολίτες δεν επιθυμούν να πληρώσουν για χρήση ξαπλώστρας ή ομπρέλας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου