Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Πρότυπο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο με έδρα τη Μεσσηνία


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έδρα την Μεσσηνία δημιουργείτε ένα πρότυπο συνεργασίας, στον τομέα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ελλάδας και Σουηδίας.

Ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και η ΤΕΜΕS Α.Ε. ανακοίνωσαν τη δημιουργία του “Navarino Environmental Observatory” (N.E.O.) στη Μεσσηνία.

Το Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η ελληνική ιδιωτική εταιρεία TEMES Α.Ε., υπέγραψαν τριμερή συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρότυπου περιβαλλοντικού ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, του “Navarino Environmental Observatory (Ν.Ε.Ο.)” στην περιοχή της Μεσσηνίας. Το Ν.Ε.Ο., το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του 2010, θα εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η συνεργασία είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για τη διεξαγωγή έρευνας για τις κλιματικές αλλαγές, εστιασμένης στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και της επιχειρηματικής φιλοσοφίας και των ισχυρών δεσμεύσεων της TEMES για κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, όπως αυτές υλοποιούνται με τη δημιουργία του προορισμού Costa Navarino. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο. ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ένα χρόνο πριν.
Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να επιδιώκουν συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αποτελεί μια νέα νοοτροπία στον τομέα της έρευνας. Έχουμε ενεργά αναζητήσει στρατηγικούς εταίρους και έχουμε καταλήξει σε μια εταιρεία η οποία πιστεύουμε ότι διαθέτει μεγάλη αξιοπιστία σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνά μας. Η έρευνα στους τομείς του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ερευνητικού έργου μας. Το γεγονός ότι μια εταιρεία χωρίς συμφέροντα στη Σουηδία, πρόκειται να
επενδύσει στην έρευνα του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης είναι ταυτόχρονα πρωτοποριακό και μοναδικό.
Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εκπονούμε το έργο μας χωρίς παρεμβάσεις ή υποδείξεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι ή το πώς θα διεξαχθεί η έρευνα. Εκτιμούμε την ΤΕΜΕS Α.Ε. ως συνεργάτη και καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τη συνεργασία αυτή πρόκειται να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την προώθηση της έρευνας στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία του Ν.Ε.Ο. θα αποτελέσει παράδειγμα του πώς η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την εφαρμογή των βασικών αρχών της πράσινης οικονομίας», δήλωσε ο κ. Kåre Bremer, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κύριος σκοπός της Ακαδημίας Αθηνών και το πρωταρχικό της όραμα, ως ανώτατο πνευματικό ίδρυμα στην Ελλάδα, να προαγάγει την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, εκπληρούται πλήρως με τη συνεργασία του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με το φημισμένο και επιφανές Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Για την επίτευξη αυτής της συνεργασίας, σημαντική υπήρξε η αρωγή της TEMES Α.Ε., καθώς είναι από τα σπάνια εκείνα παραδείγματα που ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με διακεκριμένες ερευνητικές ομάδες, για την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών και παράσχει τη βάση ανάπτυξης περιβαλλοντικών υποδομών. Με μια πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων, η TEMES Α.Ε. θα παρέχει τη δυνατότητα στους δύο σημαντικούς Ερευνητικούς Φορείς να επιτελέσουν πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Μεσόγειος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενθάρρυνση της διμερούς έρευνας για το Περιβάλλον, ανάμεσα στην Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης».
Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES Α.Ε. συμπλήρωσε: «Η επιλογή της Ελλάδος, της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Costa Navarino, ως περιοχή φιλοξενίας του Ν.Ε.Ο., είναι μεγάλη τιμή για μας. Στόχος της Costa Navarino - κάτι το οποίο επιδιώκουμε μέσω των συνεργασιών με κορυφαίους ερευνητές, ιδρύματα, οργανισμούς και ΜΚΟ σε τοπικό και διεθνές επίπεδο - είναι να αποτελέσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε σε μία τόσο σημαντική και καινοτόμο συνεργασία με διεθνούς φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα και προσδοκούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρουμε από τη μεριά μας στην παγκόσμια προσπάθεια για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η δημιουργία του Ν.Ε.Ο. θα ενισχύσει τη Σουηδική και Ελληνική συνεργασία στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου