Το ιστολόγιο αυτό αποσκοπεί στην παρουσίαση των κυριότερων ερευνητικών εργασιών, ειδήσεων και γεγονότων που συμβαίνουν στο χώρο του τουρισμού. Μέσω της παρουσίασης θα επιτευχθεί η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα, ανάδειξη των κυριότερων προβλημάτων αλλά και παρουσίαση τεκμηριωμένων προτάσεων από τη διεθνή εμπειρία.
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009
Πρόγραμμα Φυτεύσεων και Οικολογικής Αναβάθμισης στην Costa Navarino
Με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Navarino Dunes να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης, η TEMES υλοποιεί και επεκτείνει τις δράσεις του προγράμματος φυτεύσεων και οικολογικής αναβάθμισης των περιοχών της Costa Navarino που έχει ξεκινήσει από το 2004. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των σημαντικών βιοτόπων της περιοχής, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η διατήρηση και ανάδειξη του Μεσσηνιακού τοπίου, με τη χαρακτηριστική και μοναδική Μεσογειακή του χλωρίδα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου οικοσυστήματος του ποταμού Σέλα που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000
Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), βάσει της εγκεκριμένης ειδικής τεχνικής μελέτης. Τα έργα της φάσης αυτής περιελάμβαναν απομάκρυνση του μη ιθαγενούς καλαμιού και ενίσχυση της παρόχθιας βλάστησης με φυτεύσεις θάμνων και δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή. Συνολικά φυτεύτηκαν σε επιλεγμένες θέσεις στις παρόχθιες περιοχές του Σέλα 335 δέντρα όπως πλατάνια, ιτιές, κουτσουπιές και αρμυρίκια και 1.622 θάμνοι διαφόρων τοπικών ειδών όπως πικροδάφνες, λυγαριές, μυρτιές και βιβούρνα.
Η φροντίδα των φυτών και η παρακολούθηση της ανάπτυξής τους γίνεται από ειδική ομάδα γεωπόνων και τεχνικών της TEMES με τη συνεργασία της ΕΟΕ, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αναπαραγωγής και διαβίωσης μικρών θηλαστικών και πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
Η επόμενη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ελεγχόμενων διαδρομών προσπέλασης για τους επισκέπτες, θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2009.
Φυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου
Στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των φυτεύσεων του περιβάλλοντος χώρου, των εγκαταστάσεων και του γηπέδου γκολφ στο Navarino Dunes, βάσει ειδικής τεχνική μελέτης. Μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί συνολικά πάνω από 80.000 θάμνοι και δένδρα της τοπικής χλωρίδας. Η ολοκλήρωση της φάσης αυτής αποτελεί το πρώτο βήμα του μεγαλύτερου προγράμματος φυτεύσεων και οικολογικής αναβάθμισης που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έχουν φυτευτεί στην περιοχή ανάπτυξης της Costa Navarino πάνω από 800.000 θάμνοι και δέντρα διαφόρων τοπικών φυτικών ειδών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη του Μεσσηνιακού τοπίου.
Πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης ελαιοδέντρων και εσπεριδοειδών
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης των ελαιοδέντρων και των εσπεριδοειδών που βρίσκονταν εντός του εργοταξίου. Το πρόγραμμα αυτό, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, έχει στόχο να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του Μεσσηνιακού τοπίου στην περιοχή της Costa Navarino.
Μέχρι σήμερα, 6.500 ελαιόδεντρα και 2.000 εσπεριδοειδή έχουν μεταφερθεί σε προσωρινές θέσεις φύτευσης και σταδιακά, παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής, μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση. Με το πέρας του προγράμματος θα έχουν μετεγκατασταθεί τουλάχιστον 16.000 ελαιόδεντρα και περισσότερα από 8.000 εσπεριδοειδή και άλλα δέντρα. Χάρη στην εμπειρία και τη σκληρή δουλειά των ειδικών επιστημόνων που συντονίζουν και επιβλέπουν το πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης, το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος αγγίζει το 100%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου