Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Travel 2.0 Σκέψεις και Δράσεις

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ TRAVEL 2.0

Οι εφαρμογές WEB 2.0 που αφορούν τον τουριστικό τομέα αποκαλούνται με τη χαρακτηριστική ονομασία TRAVEL 2.0 ή TOURISM 2.0. Επινοήθηκε το 2003 και αφορά τη δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων- forum ανταλλαγής απόψεων και ιδεών μεταξύ ταξιδιωτών.

Τα on-line συστήματα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες επιλέγουν ένα προορισμό. Πλέον όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες, ενημερώνονται μέσω ανοιχτού τύπου κανάλια όπως τα social media, για τον προορισμό που θα επιλέξουν για διακοπές.

Η δυναμική των social media γίνεται περισσότερο αντιληπτή αν λάβουμε υπόψιν στοιχεία παλαιότερης έρευνας. Το Σεπτέμβριο του 2007 ο αριθμός των blogs (μια μονάχα από τις WEB 2.0 εφαρμογές) στο διαδίκτυο έφθασε τα 102 εκατομμύρια, με κάθε μέρα να δημιουργούνται 175.000 νέα blog. Ο αριθμός αυτός εμφανίζει γεωμετρική αύξηση.

Οι μεγαλύτερες διεθνώς εφαρμογές TRAVEL 2.O είναι οι παρακάτω:

  • TripAdvisor
  • WAYAN
  • Yahoo Trip Planner
  • Virtual Tourist
  • Tripbase
  • Gusto
  • VibeAgent
  • CoolAustria.com
  • Tourism Ireland
  • My Australia Travel Wiki
  • Boo.com

Η WAYAN.COM αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στον τουρισμό με περισσότερους από 13 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Το διαδίκτυο και οι εταιρικές σχέσεις έχουν πλέον μεταβληθεί από τη παραδοσιακή σχέση business-to- business (B2B), στην business-to-consumer (B2C) και με τη χρήση των WEB 2.0 εφαρμογών στην consumer- to-consumer (C2C) σχέση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα peer-to-peer μοντέλο διάχυσης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ίδιων των τουριστών, για ένα τουριστικό προορισμό ή ξενοδοχείο, εστιατόριο, κτλ.

Ο ίδιος ο χρήστης δημιουργεί δικό του πρωτογενές υλικό πληροφόρησης (user generated content UGS).

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα social media στο τουρισμό, επηρεάζουν ηλεκτρονικές κρατήσεις ταξιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνολικού τζίρου 10 δισεκατομυρίων δολλαρίων το χρόνο. Ενώ περισσότερο από το 20% των ταξιδιωτών βασίζεται σε αυτά.

Το TRAVEL 2.0 περιλαμβάνει ένα πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών όπως blogs, online videos (vlogs), podcasting, tagging, wikis, web forums and message boards, customer ratings, RSS-feeds, evaluation systems, virtual worlds (e.g., Second Life), mash-ups, AJAX, Napster, Google Adsense, Flickr, BitTorrent, κ.α .

Ουσιαστικά πρόκειται για ‘‘electronic word-of-mouth (e-WOM)’’.

Το αρνητικό e-WOM επιδρά καθοριστικά στην εικόνα ενός προορισμού. Ο δυσαρεστημένος επισκέπτης θα διαχύσει και θα εξαπλώσει επίμονα και συστηματικά τις αρνητικές εμπειρίες που έζησε, σε κάθε social media που συμμετέχει. Αντίστοιχα και ο ευχαριστημένος αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι χρήστες εμπιστεύονται τα social media στον τουρισμό και σε πολύ υψηλό ποσοστό τα θεωρούν αξιόπιστα. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα έρευνας που καταδεικνύει ότι , το 97% των διαδικτυακών επισκεπτών του TRIPADVISOR το συμβουλεύονται ξανά για να οργανώσουν κάθε τους ταξίδι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Justin από την Ταϊβάν (διάσημη blogger) που το 2003 επισκέφθηκε την Ελλάδα. Επιστρέφοντας ενθουσιασμένη από τις διακοπές της δημιούργησε την ιστοσελίδα “I left my heart in Aegean” . Η Justin ανέβασε 124 αγαπημένες φωτογραφίες της. Την πρώτη κιόλας ημέρα 6000 χρήστες επισκέφθηκαν το δικτυακό της χώρο με αποτέλεσμα να μποκάρει το σύστημα. Μερικές βδομάδες αργότερα το site επισκέπτονταν 40.000-60.000 διαδικτυακοί χρήστες ημερησίως, οι οποίοι αναρτούσαν αρκετά θετικά σχόλια για την Ελλάδα. Σήμερα έχει βρει αρκετούς μιμητές. Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση;

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 9500 ελληνόφωνα blogs, τα μισά από τα οποία ενημερώνονται συστηματικά. Ο Έλληνας blogger, στατιστικά είναι κατά 64% γένους αρσενικού και 36% γένους θηλυκού, με Μέσο Όρο ηλικίας 30 ετών και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (35% σπουδές Α.Ε.Ι, 24% Master). Η χρήση όμως των social media στον τουρισμό δεν είναι αρκετά διαδεδομένη και οργανωμένη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για πρώτη φορά στο νέο portal του Ε.Ο.Τ visitgreece.gr χρησιμοποίησε τεχνολογικές εφαρμογές social media. Συγκεκριμένα blog, facebook, youtube, flickr.

Πλέον η ενημέρωση για τον τουριστικό προορισμό Ελλάδα περνά σε επίπεδο G2C Government to Costumer. Εφαρμογή που χρησιμοποίησε πρώτος ο Πρωθυπουργός για τη λήψη αποφάσεων μέσω του opengov.gr.

Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα social media σε κυρίαρχη δράση προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Οι άξονες δράσης είναι η προώθηση του εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού αλλά και η δημιουργία τουριστικής συνείδησης. Θα χρειαστεί να συσταθεί μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που θα προβάλει μέσω social media πληροφορίες για Ελλάδα. Αυτή η κρίσιμη μάζα θα αποτελέσει τη μαγιά που θα διεκπεραιώσει την όλη προσπάθεια. Απαιτούμενο σε αυτή τη δράση, είναι η χρήση της Αγγλικής γλώσσας στις αναρτήσεις ώστε να είναι διαβάζονται και από ξένους αναγνώστες, που επιθυμούν να ενημερωθούν για την Ελλάδα. Η ίδια ομάδα εθελοντών θα μπορούσε να κατευθύνει και υπόλοιπους Έλληνες να ψηφίζουν και να υποστηρίζουν Ελλάδα σε blogs που διενεργούν ψηφοφορίες για προορισμούς π.χ Trip Advisor.

Μέσω των συχνών αναρτήσεων θα προκαλείται σημαντικό increase visibility της χώρας μας ως προορισμός σε Google Search.

Το σύστημα των συμμετοχικών ΜΜΕ περιλαμβάνει:

• Blogs: on-line ενημερώση του διεθνούς κοινού για ό,τι νεότερο στην Ελλάδα. Μια επιλογή είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό blog όπου ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, opinion leaders θα γράφουν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν θεματικά blogs για ευεξία, πολιτιστικά, ναυτικά και άλλα θέματα, προκειμένου να ικανοποιούν τα διάφορα τουριστικά ενδιαφέροντα.

• Διαδικτυακές κοινότητες: Εδώ οι εθελοντές κατάρχήν και σε δεύτερο χρόνο οι τουρίστες θα κάνουν up-load φωτογραφίες, βίντεο κλπ. σχετικά με την εμπειρία τους στην Ελλάδα. Μετά από μία επιλογή που θα γίνει από τον ΕΟΤ θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ελλάδας. Μία ενδιαφέρουσα επιλογή είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα ειδικό κανάλι στο Youtube με τίτλο “Η εμπειρία της Ελλάδας” όπου θα μπορούν να γίνονται up-load προωθητικά βίντεο. Γκρουπ στο facebook ή twitpic όπου θα προβάλουν εικόνες από Ελλάδα ή την περιοχή τους.

Podcast: Ο ΕΟΤ μπορεί να δημιουργήσει ακουστικά αρχεία και αρχεία βίντεο που θα είναι διαθέσιμα σε συνδρομητές, όπως ακουστικούς οδηγούς της Αθήνας ή συγκεκριμένων πόλων έλξης κλπ.

• Δημόσια Φόρουμ: όπου οι τουρίστες θα μπορούν να αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες, να εκφράζουν τη γνώμη τους αναφορικά με συγκεκριμένα θέματα ή να κάνουν συζήτηση on-line.

Goggles. Φωτογράφηση και καταγραφή όλο και περισσότερων μνημείων, καταστημάτων στην Ελλάδα ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από κάποιο τουρίστα που θα κάνει χρήση της υπηρεσίας goggles.

Να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό BUZZ όπου όλοι θα ενημερώνονται για Ελλάδα.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η έλλειψη συγκεκριμένου προσανατολισμού και προγραμματισμού σε κεντρικό επίπεδο για την ανάπτυξη του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα τουριστικό προϊόν με εγγενείς αδυναμίες και σοβαρά προβλήματα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι:
• Η εξάρτηση από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές και ο μαζικός χαρακτήρας του τουρισμού
• Η υπερσυγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του ελληνικού χώρου
• Η συγκέντρωση του 50% των αφίξεων των διεθνών επισκεπτών κατά το τρίμηνο Ιούλιος έως Σεπτέμβριος με δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα, στη χρήση των φυσικών πόρων και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές υποδοχής από την επικράτηση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού επηρεάζουν πλέον τους ίδιους τους πόρους στους οποίους ο τομέας στηρίζεται, ενισχύουν μηχανισμούς που βρίσκονται έξω από το οικονομικό σύστημα κάθε περιοχής, και αναδεικνύουν τα περιορισμένα οφέλη των τοπικών κοινωνιών.
Η έως σήμερα τουριστική ανάπτυξη στηρίχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία λειτούργησε ανάλογα με τους ατομικούς-βραχυπρόθεσμους στόχους του κάθε μεμονωμένου επιχειρηματία (όχι απαραίτητα μεγάλου επιχειρηματία). Το κράτος τις πιο πολλές φορές επενέβαινε αποσπασματικά και εκ των υστέρων χωρίς όραμα για το επιθυμητό και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικό τουριστικό μοντέλο.
Η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε την τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας όχι μόνο με ποσοτικούς-οικονομικούς όρους, αλλά και επειδή έγιναν περισσότερο εμφανείς οι δομικές αδυναμίες ενός μοντέλου που αναπτύχθηκε έξω από ορθές κεντρικές επιλογές και συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Μέσω του Καλλικράτη είναι ευκαιρία να καταφέρουμε την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης, επαναπροσδιορίζοντας και αναβαθμίζοντας ποιοτικά την τουριστική προσφορά και επανατοποθετώντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους. Παράλληλα χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και οι λοιπές δομικές αδυναμίες που ανέδειξε η κρίση και να καθιερωθεί ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης στη χάραξη μακροπρόθεσμης τουριστικής πολιτικής.
Ξεκινώντας από τους διευρυμένους δήμους είναι προφανές ότι αποκτούν μια ευρύτερη αρμοδιότητα σε γεωγραφικές περιοχές που ταυτίζονται ευκολότερα στην χωρική έννοια του «τουριστικού προορισμού» και κατά συνέπεια θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία, και το σημαντικότερο, με ενιαίο τρόπο να ορίσουν συντονισμένες πολιτικές και πρακτικές σε χώρους που παλαιότερα εφαρμόζονταν αντιφατικές και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες τουριστικές πρακτικές από διαφορετικές τοπικές αρχές.
Σε επίπεδο περιφερειών θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονιστικός, στρατηγικός, αλλά και εποπτικός ρόλος, ώστε οι επιμέρους στρατηγικές κατευθύνσεις των προορισμών να έχουν μια συμπληρωματική αλλά και προς την ίδια κατεύθυνση στόχευση και να αποτελούν αρμονικά μέρη μιας ευρύτερης εικόνας και ενός ενιαίου ελκυστικού και ποιοτικού προφίλ. Ως κεντρικό όργανο, οι περιφερειακοί φορείς τουρισμού θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συντονισμένη και ισόρροπη τουριστική στρατηγική του κάθε δήμου, ώστε να μην παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις, αλλά και κακοδιαχείριση αξιοποιήσιμων πόρων.
Παρουσιάζεται λοιπόν η ευκαιρία κάθε προορισμός να προσδιορίσει προσεκτικά και αξιόπιστα την τουριστική του ταυτότητα και να θέσει τις βάσεις για μια νέα πορεία αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη σε αρμονικό πάντα συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθησία, την κοινωνική ευημερία και την οικονομική βιωσιμότητα. Μια τέτοια ορθολογική αλλά και ριζικά νέα προσέγγιση απαιτεί πρωτίστως κοινό όραμα και στόχους, αλλά και συναίνεση των εμπλεκόμενων φορέων που θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του τουρισμού στον τόπο τους. Παράλληλα απαιτεί την εμπλοκή τεχνοκρατών που θα αναλύσουν αντικειμενικά τα υφιστάμενα δεδομένα, και θα προτείνουν με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο εναλλακτικά σενάρια και πολιτικές για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε ορίζοντα δεκαπενταετίας και πλέον.
Η νέα δομή του "Καλλικράτη" μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα στήριξης της οργανωτικής δομής η οποία θα συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα σχεδιάσουν αποτελεσματικά και θα διαχειριστούν ορθολογικά με κοινό όραμα και βιώσιμη προσέγγιση. Το πετυχημένο μοντέλο των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organization), με ανάλογες προσαρμογές ανά περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη λύση οργάνωσης και διαχείρισης για κάθε μορφής προορισμό.
Ο DMO θα καλύψει την ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό:
• αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων
– ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών
– περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα
– ανθρώπινο δυναμικό κοκ.
• αντιμετώπιση ανταγωνιστικών πιέσεων
• σχεδιασμός μελλοντικής πορείας
Ο DMO θα αποτελεί συνεργατικό φορέα που θα επιδιώκει τη σύμπραξη όλων των
δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ανταγωνιστικός ως προς την παροχή υπηρεσιών για εξασφάλιση εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα και από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Η διάθρωση του DMO θα αποτελείται από τις τρεις παρακάτω εμπλεκόμενες ομάδες:
1. Στελεχιακή Ομάδα DMO- εξειδικευμένο επιστημονικό Προσωπικό
2. Συμβούλιο Τουρισμού Πελοποννήσου (Ολομέλεια + Ομάδες Εργασίας)
3. Product Clubs (π.χ. CVB)


Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση ενός τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικά αειφορίας είναι η διαμόρφωση μέσω του Καλλικράτη ενός πλαισίου κατάλληλων στρατηγικών επιλογών και κατευθύνσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Για την επίτευξη των διατυπωμένων κάθε φορά στόχων και επιδιώξεων και τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σκέλους της τουριστικής πολιτικής, χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλέγμα ενεργειών και δράσεων, την υλοποίηση των οποίων δύνατε να αναλάβουν οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMO).
Αυτά είναι:
- ο σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο για την επίτευξη της κατάλληλης για κάθε χωρική ενότητα ανάπτυξης,
- τα κίνητρα, οικονομικά, πολεοδομικά ή κανονιστικά, (ή τα αντικίνητρα) μέσω των οποίων ενισχύονται (ή αποτρέπονται) συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες και στην πράξη ενισχύεται ή περιορίζεται η τουριστική ανάπτυξη κάθε περιφερειακής χωρικής ενότητας,
- η αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσα από την εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου σε επίπεδο περιφέρειας, και
- η συσχέτιση τουριστικών προορισμών και συγκεκριμένων ομάδων της τουριστικής αγοράς μέσω εξειδικευμένης προβολής.

Το υφιστάμενο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που σίγουρα δεν είναι προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού, έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και έχει κάνει σαφή την αδυναμία του να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στις δραματικές αλλαγές και ανακατατάξεις που συμβαίνουν γύρω μας.
Η χαμηλή έως μηδενική απόδοση των τεράστιων επενδυμένων κεφαλαίων στον τουρισμό είναι περίτρανη απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο.
Κατά συνέπεια είναι εμφανές ότι τίθεται θέμα άμεσου και ριζικού επανασχεδιασμού του μοντέλου οργάνωσης και διαχείρισης του τουρισμού σε επίπεδο εθνικό, αλλά και σε επίπεδο ελληνικών προορισμών.
Η νέα δομή του "Καλλικράτη" μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα στήριξης της οργανωτικής δομής η οποία θα συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα σχεδιάσουν αποτελεσματικά και θα διαχειριστούν ορθολογικά με κοινό όραμα και βιώσιμη προσέγγιση.

ΙΤΕΠ: Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί προωθητικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού

Η ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στη διαμονή αποτελεί έναν σημαντικό προωθητικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Επισημαίνεται ότι με την αναφερόμενη μείωση εξαλείφεται η διαφοροποίηση των ελληνικών τιμών σε σχέση με τις κύριες ανταγωνιστικές χώρες την οποία και εκμεταλλεύτηκαν την τελευταία χρονιά. Υπογραμμίζεται ότι η πτώση του ΦΠΑ αυξάνει το περιφερειακό εισόδημα και ενισχύει την απασχόληση στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα συμμετέχει αυξητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων -μελετητικό και ερευνητικό όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας- η μείωση αυτή θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό.

πηγή: ana-mpa.gr

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

UNWTO Supports Regional Approach to Tourism Development in Europe

Cooperation at the regional level has proven to be crucial for the development of a profitable and sustainable tourism sector, as a further building block of national tourism development strategies.

Following examples of other sub-regions in the world, UNWTO support for regional tourism development was underscored at the European level at the 5th International Conference of the Black Sea Economic Cooperation Organization on "Tourism Infrastructure Development in the Black Sea region" (6-8 October, Sochi, Russia).

The Conference seeks to further cooperation between the countries of the Black Sea region in areas such as tourism infrastructure and human resources development. With the official support of UNWTO, participants stressed the important contribution of an integrated tourism area to the effective development of the Black Sea region's economy.

"UNWTO has long encouraged a regional approach to tourism development and fully supports the focus of this conference," said UNWTO Secretary-General, Taleb Rifai. "This regional initiative will prove decisive in harnessing the enormous tourism potential of the Black Sea region, thereby stimulating economic growth, development and job creation in the region".

This move towards strengthen regional cooperation comes as tourism destinations recognize the importance of regional tourism initiatives for their effective positing on an increasingly competitive tourism market. Cross-border tourism products and activities can offer valuable opportunities for regions as a whole on the international marketplace, while also benefiting individual destinations both economically and socially.

The Black Sea tourism initiative follows a clear and growing trend in Europe towards regional tourism development. Examples include the Baltic Sea Region, the Scandinavian Countries, the Carpathian Region, the South Caucus Region and the Mediterranean.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργασία και Εξωστρέφεια για διέξοδο από την κρίση

Του Σωτήρη.Β. Βαρελά

Υποψ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιά

Η Μεσσηνία αποτελεί μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία της Ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηρίζεται από έντονη ακτογραμμή που συνδυάζεται μοναδικά από ορεινούς όγκους, πλήθος παραδοσιακών οικισμών και την Καλαμάτα να αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό της κέντρο. Η οικονομία μας βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να είναι μικρομεσαίες ενώ εξαίρεση αποτελεί η πρωτοποριακή επένδυση μεγάλης κλίμακας Π.Ο.Τ.Α. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσσηνία δε διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά της υπόλοιπης χώρας. Μικρό μέγεθος αγροτικής εκμετάλλευσης και τάση προς τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, ανεπάρκεια στις υποδομές (κυρίως στις μεταφορές), έλλειψη διασύνδεσης παραγωγικών τομέων και επιχειρηματικών δικτύων, αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα.

Το σύνολο αυτών των προβλημάτων δύναται να μετεξελιχθούν σε αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Μεσσηνία αν καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε κάθε δραστηριότητα του οικονομικού μικρο-κυκλωματός μας στη βάση της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ.

Αν αναλογιστούμε την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των αγροτικών κλήρων αλλά και το μικρό μέγεθος των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων, η εξειδίκευση και η συνεργασία σε δίκτυα ομοειδών επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας. Οφείλουμε να καταστήσουμε ένα σχεδιασμό που θα ευνοεί και θα επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ τουριστικών επιχειρηματιών, παραγωγών και τυποποιητών σε συνεργατικά σχήματα, τα cluster. Τα cluster αποτελούν την πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα μας από το 2003, όταν κλήθηκε ο κορυφαίος καθηγητής στρατηγικής του Harvard M.Porter να συντάξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα. Παρότι σύμφωνα με τα ποσοτικά στοιχεία η λειτουργία των cluster θα απέδιδαν τα μέγιστα στο ελληνικό περιβάλλον, στη πράξη δε λειτούργησαν ποτέ για ένα απλό λόγο. Δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Η δομή της χώρας, η παιδεία που έχουμε λάβει, η ίδια η ελληνική κοινωνία δεν ευνοεί τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ σε καμία έκφανσή της. Το σύνολο των επιχειρήσεων, λειτουργούν σε κατάσταση απομόνωσης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διεθνές όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Και όμως χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως η Ιταλία, έχουν επιτύχει τα μέγιστα στο συγκεκριμένο τομέα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή Prato. Είναι αδιανόητο για τη Μεσσηνία, ενώ παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα να μην έχουμε δημιουργήσει ισχυρή ταυτότητα (brand identity) για αυτά, όπως έχουν κάνει ανταγωνίστριες χώρες. Με τέτοια προϊόντα πρέπει να τροφοδοτήσουμε το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, με γνώμονα τη διασύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ των δυο οικονομικών τομέων. Άλλωστε οι σύγχρονοι επισκέπτες επιθυμούν να γευτούν και να βιώσουν την εμπειρία Μεσσηνία στο σύνολο της. Τι προτιμότερο για αυτούς από το να βρουν ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προελεύσεως, Μεσσηνιακής γεωγραφικής ένδειξης και βιολογικά σε πολλές περιπτώσεις στα καταλύματα που θα διαμείνουν ή στους χώρους εστίασης. Οι ίδιοι οι επισκέπτες θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Η ουσιαστική διασύνδεση προϊόντων και υπηρεσιών θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της Μεσσηνιακής οικονομίας. Ιδανικά τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν χώρους προβολής και παρουσίασης των Μεσσηνιακών προϊόντων και αντίστοιχα τα εξαγωγικά μας προϊόντα να διαφημίζουν στις ετικέτες τους τη Μεσσηνίας ως τουριστικό προορισμό. Ευρύτερες συνεργασίες και εξωστρέφεια θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό μείγμα προωθητικών δράσεων.

Για την αύξηση των πλεονεκτημάτων από τις παραπάνω πρακτικές επιβάλλεται να καταφέρουμε σταδιακά τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για παραγωγή των παραδοσιακών μας προϊόντων. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για την ανάπτυξη εκείνων των ειδικών μορφών τουρισμού όπως συνεδριακός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός και όποιες άλλες η Μεσσηνία μπορεί να ανταπεξέλθει. Να αναδείξουμε το σύνολο των μοναδικών και αυθεντικών μας πλεονεκτημάτων με σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων υποδομών. Ειδικότερα στην περίπτωση του αγροτουρισμού η λειτουργία cluster είναι ιδανική για τη Μεσσηνία και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα για τον αγρότη ή και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να ασχοληθεί. ‘Άλλωστε η πλούσια οικιστική υποδομή της Μεσσηνίας σε εγκαταλειμμένα χωριά προβλέπεται για αγροτουριστική επανάχρηση τους, παρόμοια με την επιτυχημένη περίπτωση του Βάμου στην Κρήτη.

Τέλος το αίσθημα συνεργασίας πρέπει να διαποτίσει και τη διασύνδεση ανόμοιων κλάδων όπως πολιτισμός και επιχειρήσεις. Αντίστοιχα πρέπει να ενταθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία της μεγάλης επένδυσης Π.Ο.Τ.Α με τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως αγροτική οικονομία, πολιτισμός και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει σε επίπεδο προβολής (δυνατότητες συνδιαφήμισης κ.α). Στο μακροπεριβάλλον η Μεσσηνία πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό συνεργατικό ρόλο με τη δημιουργία ευρύτερων διαπεριφερειακών και διακρατικών συνεργασιών, τη λειτουργία πυλών και κόμβων διευρωπαϊκών δικτύων και τη διασύνδεση δυναμικών κέντρων και περιοχών. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας, να αποκτήσουμε αίσθημα συνεργατικότητας, εξωστρέφειας και υγιούς συνανταγωνισμού.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Mediterranean diet recommended by European Union to UNESCO

The European Union (EU) supported the proposal of the Spanish government to recognize the Mediterranean diet among the World Heritage list of UNESCO. The recommendation must be ratified by the Executive Committee of the Convention on Oral and Intangible Heritage of Humanity, meeting in Nairobi from November 14-19, 2010.
The dossier filed by Spain and Italy in 2007, followed by the accession of Greece and Morocco, is considered to have been successfully concluded. Following the strong satisfaction of the President of Commagri (Commerce and Agriculture) of Europarliament Paolo De Castro, who as a minister in 2007, he filed the application for Italy.
Just like the lagoon of Venice, the Trulli of Alberobello, Machu Picchu, Notre Dame, the Statue of Liberty, or the Great Barrier Reef, the Mediterranean diet has been entered on the UNESCO World Heritage list for its historic value and because this model in lifestyle and food for good health benefits has been scientifically proven.
The Zapatero government initiative has tremendous value for Italy - the country's symbol of this type of cuisine and where the food culture based on the principles of the Mediterranean diet is mostly rooted with records achieved in the main basic products such as fruit, vegetables, and pasta, as well as the place of honor in the EU for wine and olive oil, respectively, behind France and Spain.
The Mediterranean diet is in fact based on the consumption of foods rich in fiber (cereals, legumes, fruits, and vegetables), olive oil, and fish, and is widely recognized as a healthy and nutritious diet, known to fight cellular aging and cardiovascular disease.
Bread, pasta, fruit, vegetable, olives, and the traditional glass of wine at regular meals enabled Italians to win the record for longevity (also attributed to increased consumption of garlic) with an average life of 77.2 years for men and 82.8 years for women, well above the European average. As stated by the president of the Italian Agriculture Confederation (Coldiretti).
In Europe, the Italians are winners, continued Coldiretti. They hold the rank of being the least fat, with the best fitness among all European citizens, thanks to their food consumption based on the Mediterranean diet, which ensure the best balance between weight and height, calculated in accordance with the body-mass index.
The Italian, with a average height of 1.681 meters, is less than a couple of inches shorter than the European average of 1.699, but Italians have an average weight of 68.7 kilos, well below the EU average of 72.2 kilos, which guarantees the prime ranking of the body-mass index (weight/height) compared with 0.408 to 0.425, according to the latest Eurobarometer survey on health and nutrition of the European Commission.
If the observance of the principles of the Mediterranean diet has saved adults, problems were detected for the new generations so that cases of overweight or obesity affects 36 percent of the boys around ten years of age, the highest value within the European Union where an estimated 400 thousand children every year lose their fitness and over 14 million young people are considered overweight (of which three million of them are obese). Introducing the Mediterranean diet in the list of cultural heritage and intangible heritage of UNESCO is, therefore, also an opportunity for its wider dissemination to the benefit of the health of all citizens.
This is an opportunity to uphold defending the identity and characteristics of the traditional staples of the Mediterranean diet. To meet this end, the following should be compulsory: (a) the indication of the products on the labels; and (b) stopping Italy's plans to produce olives, grapes, tomatoes, eggplant, strawberries, cherries, citrus, kiwi, and more, using genetically modified organisms (GMOs), which also causes economic damage and irreparable damage to the image of the Made in Italy brand.
The Mediterranean diet has been a part of the cultural, historical, social, territorial, and national environment for many centuries and is closely linked to the lifestyle of the Mediterranean peoples throughout their history. The characteristic products of the Mediterranean diet meets the most emblematic products of "Made in Italy,” and their economic weight in the national food production is extremely high.
“It's a great success for our country, our food traditions, and our culture," said the Minister of Agriculture and Forestry, Giancarlo Galan, adding: "The Mediterranean diet is a sustainable lifestyle based on eating local produce in convivial moments with family or friends. To UNESCO, this set of food practices, knowledge, and traditional skills passed down from generation to generation, is something unique and must be safeguarded and enhanced. The positive assessment of UNESCO shows that at [an] international level, food and agriculture are synonymous with culture and should be valued [the] same to material goods."
"With this award," continued Minister Galan, "UNESCO invites us to deal with an archaic concept of culture linked to the materiality of the items and invites us to reflect on that intangible assets, also made up of traditions and practices of food, of which our country can be proud in the world. I wish to thank the experts of the ministry that in recent years have worked with passion and competence and achieved a result as significant."
The prestigious UNESCO list, which includes intangible items considered unique in the world, consists of 166 elements (including the Tango and Chinese calligraphy) of which there are only two Italians: the Sicilian Puppet Theatre and the sining Sardinian Tenor. The Mediterranean diet, finally approved, is the third Italian element.
The final decision of UNESCO has gratified the Italian politicians involved in the proposal submitted, especially the Minister Giancarlo Galan and the commissioner of food resources to the Apulia region (the undisputed cradle of the Mediterranean diet), Dario Stephen.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στα Χανιά

Στα Χανιά θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 24 Αυγούστου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), προκειμένου να εξετάσει το τελικό στάδιο ένταξης της Κρήτης στο “Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας”.

Οι εμπειρογνώμονες επισκέπτονται το νησί στο πλαίσιο κατάρτισης του “Σχεδίου Δράσης Προορισμού”, που αποτελεί την επιτόπια αξιολόγηση του προορισμού, η οποία πραγματοποιείται με την επίσκεψη του κλιμακίου στην Κρήτη, από χθες Κυριακή 22 Αυγούστου. Οι εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα παραμείνουν στο νησί μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα πραγματοποιηθούν Συναντήσεις Εργασίας και στους τέσσερις Νομούς με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στη 1:30μ.μ στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή τού Τμήματος Τουριστικής Προβολής τής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού, που θα συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη λειτουργία και το μέλλον της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.

Στόχος τού προγράμματος είναι η αποτελεσματική στήριξη του προορισμού και η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών τού τουριστικού προϊόντος και του προφίλ τής Κρήτης, για να πετύχει βιώσιμο τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα έχει ως τελικό παραδοτέο ένα “Σχέδιο Δράσης Προορισμού”, στο οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να αποτελέσει η Κρήτη ένα διεθνή τουριστικό προορισμό αριστείας, με βάση επιτυχημένες πρακτικές σε άλλους προορισμούς, οι οποίες θα προσαρμοστούν στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

"Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας"

Η Κρήτη εντάχθηκε στο “Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας” του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μέσω του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας”, στο οποίο συμμετέχουν και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης.
Η υπογραφή ένταξης έγινε στις 10 Μαρτίου στο περίπτερο του ΕΟΤ στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης του Βερολίνου, παρουσία των τεσσάρων Νομαρχών τής Κρήτης, του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai και της τότε υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Αντζελας Γκερέκου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το “Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών – CED”, επιχειρηματικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση, λόγω των κλαδικών προβλημάτων τού τουριστικού τομέα και ουσιαστικά έρχεται να δώσει λύσεις αξιοποιώντας το μεταβατικό χρονικό διάστημα, που θα προηγηθεί των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εκτιμάται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Πράσινης Ανάπτυξης και θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα του νησιού μέσα στο 2010, εξασφαλίζοντας τη σωστή προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Tα οφέλη

Τα οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κρήτη περιλαμβάνουν:
-Τη διεθνή αναγνώριση της Κρήτης ως προορισμό αριστείας μέσω ενός παγκόσμιου φορέα.
-Την κοινωνική συνοχή μέσα από ενιαίο όραμα και στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού.
-Τη συνεχή υποστήριξη με σκοπό την άντληση και την απορρόφηση της τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος στον προορισμό.
-Τη μεταφορά επιτυχημένων διεθνών πρακτικών σε διάφορους τομείς, προσαρμοσμένων στα δεδομένα τής Κρήτης

Διεθνείς προορισμοί που έχουν ενταχθεί:

Παραδείγματα άλλων προορισμών, που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:

-Πεδιάδα του Douro στην Πορτογαλία: Απορρόφηση Κονδυλίων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 30εκ ευρώ για την εφαρμογή τού συνόλου των οδηγιών του SMED.
-Jedahh στην Σαουδική Αραβία: Ένταξη σε Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση & προστασία τού ιστορικού κέντρου.
-Ανατολικές Πολιτείες στον Καναδά: Νομοθετική Μεταρρύθμιση για την απαγόρευση μηχανοκίνητων πλοιαρίων σε λίμνες με ευαίσθητο οικοσύστημα και Άντληση Κονδυλίων για τη Χρηματοδότηση Μικρών Παραδοσιακών Εστιατορίων.
-Πόλη του Μεξικού στο Μεξικό: Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κρίσης από τη Γρίπη των Χοίρων & Ενταξη σε Ειδικό Πρόγραμμα Καταμέτρησης των Ατμοσφαιρικών Ρύπων.

Μέχρι σήμερα το “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας”, στο οποίο συμμετέχουν και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το “Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών”, όσον αφορά στην επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού στα πεδία των υπηρεσιών, της οργάνωσης, των δραστηριοτήτων και της αειφορίας του προορισμού.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

“Top Ten” των διεθνών προορισμών

Η Ισπανία,η Γαλλία και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις

Η μάχη για να βρίσκεται μια χώρα στους δέκα καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για το 2010 εμφανίζεται περισσότερο σκληρή από ποτέ.Η εταιρεία Skyscanner αναλύει τα στοιχεία του Π.Ο.Τ. της έκθεσης της για το 2009 και προτείνει καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις για να βελτιωθεί η θέση της κάθε χώρας.

Η Ισπανία,η Γαλλία και οι ΗΠΑ παραμένουν για μια χρονιά ακόμη στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όχι όμως με την ίδια σειρά καθώς αναλύονται αφενός οι αφίξεις τουριστών και αφετέρου τα έσοδα που προκύπτουν.Ετσι σε ότι αφορά στον αριθμό αφίξεων την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γαλλία με 74,2 εκατ.τουρίστες, ακολουθούν με διαφορά οι ΗΠΑ με 54,9 εκατ.αφίξεις και στη συνέχεια η Ισπανία με 53,2 εκατ.αφίξεις.Σε ότι αφορά όμως στα έσοδα έρχονται πρώτες οι ΗΠΑ με 94,2 εκατ.δολλάρια ακολουθεί η Ισπανία με 53,2 και τέλος η Γαλλία με 48,7 εκατ.

Στις επόμενες θέσεις σε ότι αφορά σε αριθμό αφίξεων κερδίζει η Κίνα με 50,9 εκατ.και η Ιταλία με 43,2 εκατ.τουρίστες.Σε έσοδα όμως η Ιταλία μένει στην τέταρτη θέση με 42,2 εκατ.δολλάρια ενώ η Κίνα μπαίνει στην πέμπτη θέση με 40,8 εκατ.δολλάρια.

Εκεί που η μάχη γίνεται πιο έντονη είναι στις χώρες που ακολουθούν με αρκετή όμως απόσταση από τους πέντε πρώτους.

Σε αριθμό αφίξεων είναι:Μ.Βρεττανία 28,0 εκατ.,Τουρκία 25,5 εκατ.,Γερμανία 24,2 εκατ.,Μαλαισία 23,6 εκατ. και Μεξικό 21,5 εκατ. Σε έσοδα στην έκτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 34,7 εκατ δολλάρια, η Μ.Βρεττανία με 30,1 εκατ.δολλάρια, η Αυστραλία 25,6 εκατ.,Τουρκία 23,3 εκατ. και Αυστρία 21,8 εκατ.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού υπενθυμίζει ότι το 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 6% (852.000 εκατ.δολλάρια) και τα ταξίδια μειώθηκαν επίσης κατά 4%.Στην εποχή της κρίσης που διανύουμε διαπιστώνεται ότι τα έσοδα επηρεάστηκαν περισσότερο απ ότι οι αφίξεις όπως επισημαίνει ο ΠΟΤ.

Στα στοιχεία αυτά του 2009 διαπιστώνεται η άνοδος της Τουρκίας και της Γερμανίας στις αφίξεις και η είσοδος της Μαλαισίας.

Ακόμη καμμιά από τις χώρες του Top Ten δεν είναι ευχαριστημένη με την τωρινή της θέση.Γι αυτό και η κυβέρνηση της Μ.Βρεττανίας ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να θέσει τη χώρα της στις πρώτες πέντε θέσεις ως τουριστικό προορισμό καθώς ο τουρισμός αποτελεί τον μοχλό που θα εξισορροπήσει και θα αναζωπυρώσει την βρεττανική οικονομία.”Είναι ο πιο γρήγορος και ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η χώρα», επισημαίνει ο βρεττανος πρωθυπουργός David Cameron.Η Κίνα (τέταρτη σε αφίξεις και πέμπτη σε έσοδα) θέλει να βελτιώσει τη θέση της και ήδη μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι ξένοι τουρίστες που την επισκέφθηκαν αυξήθηκαν κατά 23%.Ακόμα και η Τουρκία επιδιώκει μέχρι το 2020 να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες πέντε θέσεις.Για το 2010 υπολογίζει αύξηση μέχρι και 10%.

Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε αφού επεξεργάστηκε και ανέλυσε η εταιρεία Skyscanner η οποία αποτελεί την πιο ευέλικτη και ισχυρή ιστοσελίδα στην Ευρώπη και επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο ταξιδιώτη να συγκρίνει τιμές για αεροπορικά δρομολόγια τουλάχιστον 600 αεροπορικών εταιρειών για περίπου 670.000 δρομολόγια. www.skyscanner.es.




Κέρδη απο Lufthansa

Η Deutsche Lufthansa AG ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους €159 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, πάνω από το τριπλάσιο του ποσού της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η ανάκαμψη στη ζήτηση, ειδικά στον τομέα διακίνησης φορτίου και στις διηπειρωτικές μεταφορές, και οι προσπάθειες μείωσης των δαπανών σε όλους τους τομείς του Ομίλου στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταγραφή του θετικού αποτελέσματος.
Ωστόσο, ο δριμύς χειμώνας, η απεργία της ένωσης πιλότων, Vereinigung Cockpit, το κλείσιμο του εναέριου χώρου μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία και το διαρκές κατρακύλισμα των τιμών ήταν όλοι παράγοντες που είχαν αντίκτυπο και επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα για το τελευταίο εξάμηνο του έτους. Συνεπώς, ο Όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε λειτουργικές απώλειες ύψους €171 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ποσό είναι κατά €179 εκ. μικρότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ομιλία του στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής Οικονομικών (CFO) της Lufthansa, Stephan Gemkow σχολίασε: “Υπάρχει αισθητή ανάκαμψη στις κρατήσεις της Πρώτης Θέσης και της Θέσης Business στον τομέα των επιβατικών μεταφορών και στα έσοδα από τις υπερατλαντικές μετακινήσεις. Ένα καλό παράδειγμα αυτού του στοιχείου είναι το αεροσκάφος μας A380 με την καινούρια Πρώτη Θέση, που είχε εξαιρετικό συντελεστή πληρότητας σε όλες τις κατηγορίες θέσεων από την ένταξή του στο προγραμματισμένο δρομολόγιο Φρανκφούρτη- Τόκιο. Ωστόσο, παρά την ικανοποίησή μας για το πολύ καλό δεύτερο τρίμηνο, ακόμη δεν έχουμε πετύχει να φτάσουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών

Πηγή: http://monet-tourism.blogspot.com

Αισιόδοξες προβλέψεις για KUONI

Ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εφετινή χρονιά εκφράζει ο μεγάλος tour operator Kuoni, παρά την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία του πρώτου εξαμήνου ( ηφαίστειο Ιρλανδίας, απεργία Β.Α. και πολύ άσχημος καιρός), που έπληξε τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων.

Οι πωλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Μπενελούξ υποχώρησαν κατά 9.4% στο πρώτο εξάμηνο. Ο όμιλος είχε στο διάστημα αυτό ζημιές 23 εκ. λιρών, έναντι 30 εκ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, βελτίωση που οφείλεται στις περικοπές κόστους και στα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Kuoni κ. Peter Rothwell διαπιστώνει σημαντική βελτίωση κερδών και πωλήσεων τον Ιούλιο, ενώ και ο Αύγουστος κινείται σε σχέση με πέρυσι υψηλότερα κατά 9%.

Συνολικά ο KUONI περιμένει για το 2010 μονοψήφιο ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας σε σχέση με το 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της έκρηξης του ηφαιστείου ανήλθε στα 29 εκ. λίρες.

Πηγή:http://money-tourism.blogspot.com

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Αναπτυξιακές δράσεις για έξοδο απο την κρίση

Του Σωτήρη Βαρελά

Στη δύσκολη για την χώρα μας περίοδο κάθε προσπάθεια αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά και των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο θα επιφέρουν δραματικά θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. Παρακάτω αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες άμεσα θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτέλεσμα.

• Άρση του cabotage στην κρουαζιέρα

Η άρση του cabotage αποτελεί μια από τις πάγιες προτάσεις των φορέων του τουρισμού που πρόκειται να επιφέρει άμεσα θετικά οικονομικά αποτελέσματα στο κλάδο των ξενοδόχων και της εστίασης των κατά τόπους λιμανιών. Μέσω της άρσης επιτρέπουμε σε κρουαζιερόπλοια ανεξάρτητα από σημαία (πλοία με σημαίες τρίτων χωρών που κατέχουν και οι μεγαλύτερες εταιρίες διεθνώς), να πραγματοποιούν κυκλικές κρουαζιέρες σε ελληνικές θάλασσες, αλλά και την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς. Η εξέλιξη αυτή υπολογίζεται ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει άμεσα και πολύ εύκολα περίπου 40.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και να αποφέρει επιπλέον έσοδα για τη χώρα μας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως αφού θα μειώσει αισθητά την παραμονή διεθνών ομίλων κρουαζιέρας σε ανταγωνιστικά προς εμάς λιμάνια όπως αυτά της Ιταλίας.

Η πρόταση για την άρση του καμποτάζ, που υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ιδιαίτερα την Κυπριακή εταιρεία Louis Cruises που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ελληνική κρουαζιέρα. Υποστηρίζουν ότι θα πληγεί η ελληνική κρουαζιέρα και οι Έλληνες εργαζόμενοι σε αυτήν από το διεθνή ανταγωνισμό.

Το θέμα χειρίζεται κυρίως το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που έχει ήδη εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών διαβούλευσης για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και το θαλάσσιο τουρισμό, όπου θα εξετασθούν και όλα τα θέματα που άπτονται του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου.

• Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας

Από τις περισσότερες των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μονάχα αυτή της Τ.Ε.ΜΕΣ με τη κατασκευή integrated resort βαίνει προς ολοκλήρωση έχοντας εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις (έναρξη λειτουργίας το Μάιο) κατόπιν μακροχρόνιας γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των επενδυτών. Η παραπάνω επιχείρηση κατά τη διάρκεια κατασκευής ενίσχυσε αναπτυξιακά το Νομό Μεσσηνίας και είχε υψηλά ποσοστά αποδοχής των πολιτών ενώ έχει λάβει κάθε μέτρο για προστασία του περιβάλλοντος. Άλλη μια επένδυση που εμφανίζεται να ξεκινούν τα πρώτα έργα της στην Ελλάδα είναι η Dolphin Capital Investors συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη. Η εταιρεία ετοιμάζει το Kilada Hills Golf Resort ύψους 50 εκατ.ευρώ και το Seascape Hills Resort ύψους 100 εκατ.ευρώ στο Πόρτο Χέλι, ενώ στα σχεδιά τους είναι η προώθηση 9 επενδύσεων ύψους 3 δις.ευρώ στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μονάδα αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους κατοίκους του Άργους και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η κατηγορία για μονάδες αυτού του τύπου είναι ότι αποτελούν φαραωνικού τύπου επενδύσεις με γήπεδα golf που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον (έλλειψη υδάτινων πόρων), ενώ οι επενδυτές αντιτείνουν ότι πρόκειται για eco-resort.
Η μεγάλη επένδυση “Atalanti Hills” της εταιρείας ΛΟΚΡΟΣ στο νομό Φδιώτιδας περιμένει από τον Ιούνιο του 2007 την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ εμπλέκεται και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό της έκτασης επίσης ώστε να υπαχθεί στα κίνητρα του νόμου 3299/2004 (το επενδυτικό σχέδιο έπρεπε να είχε υποβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2010). Η επένδυση στην τελική της μορφή αν καταφέρει να υλοποιηθεί υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δις.ευρώ και θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στην Κρήτη η Minoan Group αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν το κύρος της έγκρισης των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Κάβο Σίδερο. Πρόκειται για επένδυση 1,2 δις. ευρώ η οποία αποτελεί και ιδιαίτερη περίπτωση μιας και εμπλέκετε σε σκάνδαλο που ανέδειξε λαμβάνοντας μεγάλη τηλεοπτική έκταση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προσωπικά ο τότε πρόεδρος του κ. Αλαβάνος ως το Βατοπέδι της Κρήτης (παραχώρηση κτημάτων από τη μονή Τομπλού). Τέλος στην περιοχή του Βόλου οι Δήμοι Ιωλκού και Πορταριάς στα πλαίσια της ανάληψης των Μεσογειακών αγώνων επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεγάλο τουριστικό project σε 1.400 στρέμματα ιδιοκτησίας τους όπου θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α. Και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώ αναδείχθηκε από τον ANT1 ως σκάνδαλο για το πώς παρέλαβαν τους Μεσογειακούς Αγώνες και ότι εμπεριέχονται και συμφέροντα συγγενών πρώην Υπουργού.

Ο ατελής χαρακτήρας του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και η δέσμευση του πρωθυπουργού για απόσυρση του και η συνεχής αλλαγή της νομοθεσίας κάνουν επιφυλακτικούς τους επενδυτές να προχωρήσουν σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι:
1. η στάση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών (integrated resort, γήπεδα golf, μαρίνες κ.α), ανάπτυξη πολυτελούς κατοικίας, μοντέλο απόσυρσης ξεπερασμένων ξενοδοχείων εκτός σχεδίου.
2. επίλυση των αδυναμιών που αντιμετωπίζει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις οργανωμένες μορφές τουριστικής δραστηριότητας ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ. Ειδικά όσον αφορά τις ΠΟΤΑ ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί από το πρωην ΥΠΑΝ και η αμφισβήτηση των κριτηρίων χωροθετησής τους αυξάνει τις ελλείψεις.

• Η κατάργηση της χρήσης βίζας σε Ρωσία και Βαλκανικές χώρες

Η πρόσφατη κατάργηση του καθεστώτος θεώρησης εισόδου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που οδήγησε στη συμφωνία για την κατάργηση των βιζών μετά από πρωτοβουλία της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνεργασία στην εμπορία ενεργειακών πόρων, δημιουργεί νέα δεδομένα για τον Ρωσικό τουρισμό. Η συμφωνία δυσχεραίνει τη θέση της Ελλάδας μιας και ο μεγαλύτερος όγκος Ρώσων τουριστών θα επισκέπτεται τα θρησκευτικά του μνημεία στην περιοχή της Καπαδοκίας χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές. Είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση βίζας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ώστε να μην χαθεί ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον να επιτευχθεί η περαιτέρω απλούστευση διαδικασιών (ορθολογισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών, τρόπος αντικατάστασης χαρτοσήμων, η επικόλληση των οποίων σε κάθε διαβατήριο είναι χρονοβόρος) αναδιοργάνωση και καλύτερη στελέχωση Προξενείων, ιδίως σε χώρες όπου παρατηρούνται ακόμα προβλήματα όπως η Ουκρανία και η Σερβία.

• Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων

Απαιτείται η άμεση εφαρμογή των 12 μέτρων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός μιας και μεγάλο μέρος ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να πωληθούν κατόπιν οικονομικής δυσπραγίας . Η αναστολή (πάγωμα) των δανειακών υποχρεώσεων και των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών μέχρι τον Ιούλιο του 2010, για κάθε μορφή τουριστικής επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων θαλάσσιου τουρισμού, ρύθμιση (αναχρηματοδότηση) ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, με παροχή δυνατότητας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών που είναι ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι 30/6/2010, αύξηση του ποσού του ΤΕΜΠΜΕ στο τριπλάσιο για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων και σύνδεση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με το πρόγραμμα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων με μείωση των απαιτούμενων περιορισμών, αναστολή καταβολής, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75, κατάργηση του ΕΤΑΚ με σταδιακή επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και ενίσχυση των τουριστικών υποδομών με πλήρη αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων του Γ' ΚΠΣ, ώστε να μην απολεσθούν κονδύλια αλλά και πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και δημιουργίας υποδομών στις τουριστικές περιοχές, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, με σύνδεση με το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας και επανακατάρτισης και αναστολή της πρόβλεψης για την υγειονομική περίθαλψη των 50 ενσήμων σε 100, αύξηση των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000, πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών κατά δύο ημέρες μόνο για τους προορισμούς εσωτερικού και παράλληλη ενίσχυση του εισαγόμενου φοιτητικού και μαθητικού τουρισμού.
Ήδη τα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση χρεών δρομολογείται κατόπιν νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

• Πολιτική μεταφορών

Κύρια αιτήματα είναι η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός αεροδρομίων με μειωμένα τα κόστη ώστε να μετακυληθούν στις αεροπορικές εταιρείες και κατόπιν στον πελάτη, η προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιριών και μεγαλύτερου αριθμού πτήσεων αλλά και η προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Να προχωρήσουν ευθύς αμέσως παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών εξυπηρέτησης επιβατών στα περιφερειακά αεροδρόμια. Κατά το παρελθόν έχει υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση από την Ryannair στο Υπουργείο Μεταφορών.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Navarino Environmental Observatory

Unique Greek-Swedish research collaboration between industry and academia on environment and climate in the Mediterranean

Η δημιουργία ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με την επωνυμία “Navarino Environmental Observatory” (Ν.Ε.Ο.), στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο κ. Ιωάννης Μανιάτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, βουλευτές, πρέσβεις Μεσογειακών χωρών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ίδρυση του Ν.Ε.Ο. αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή, μέσω της συνεργασίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας με ακαδημαϊκούς φορείς διεθνούς εμβέλειας. Το Ν.Ε.Ο. είναι προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της εταιρείας TEMES Α.Ε. Η προετοιμασία και οι επαφές για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 και κατέληξαν με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο. στις 3 Δεκεμβρίου του 2009 στη Στοκχόλμη.

Στην εκδήλωση παρέστη κλιμάκιο 15 καθηγητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Kåre Bremer, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και Αντικαγκελάριο, καθώς και Κοσμήτορες των σχολών που θα συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο, οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους και το αναλυτικό πρόγραμμα του Ν.Ε.Ο.

Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό

χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε η νέα καμπάνια Cities του Βρετανικού Οργανισμού Τουρισμού



Η νέα καμπάνια ‘Cities’ του Βρετανικού Οργανισμού Τουρισμού βασίζεται στην ενίσχυση 10 κυρίαρχων City Break προορισμών στη Βρετανία. Με στόχο να προσδώσει έμφαση 10 μοναδικές πόλεις, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, τη Γλασκόβη, το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νιούκασλ και την Οξφόρδη προκειμένου να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της μεγάλης ποικιλίας εμπειριών και κουλτούρων που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι Βρετανικές πόλεις και να συνεισφέρει στην αύξηση των εσόδων κατά τη χαμηλή και μεσαία περίοδο. Ο οργανισμός ένωσε τις δυνάμεις του με την British Airways για να προσφέρει χαμηλού κόστους πτήσεις από επτά χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προς 10 πόλεις της Βρετανίας.
Ο αστικός τουρισμός πρέπει να είναι και στις προτεραιότητες της Ελλάδας. Σίγουρα δεν έχουμε προς το παρόν τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που πέτυχε ο Βρετανικός Οργανισμός Τουρισμού με την British Airways αλλά πρέπει να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει να επιτευχθεί η συμμετοχή των κυριότερων αστικών προορισμών μας στο δίκτυο European City Card και τη δημιουργία κάρτας που θα παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα στους τουρίστες όπως μειωμένες τιμές στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία, εστιατόρια, δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους- μουσεία κ.α. Βέβαια η καμπάνια της Ελλάδας δε μπορεί να είναι αντίστοιχη του ‘Cities’ μιας και εμείς σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία δε προσφέρουμε ένα προορισμό 10 πόλεων αλλά 6000 νησιά, πλούσιους ορεινούς πολιτισμούς και 15000 χιλιόμετρα ακτογραμμής όλα αυτά εμπλουτισμένα με την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τοπική κουλτούρα της κάθε περιοχής, την ιστορία και τη γαστρονομία μας. Κάθε προσπάθεια πρέπει να είναι στηριγμένη σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για αστικό τουρισμό και άμεση σύνδεση με τον συνεδριακό τουρισμό.