Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πτώση ως 30% στα έσοδα από τον τουρισμό

Της Χριστίνας Πουτέτση

Πτώση 20%-30% στα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπει για την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με πέρυσι η GΒR Consulting σε έρευνα που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τourism & Ρroperty in Greece που διοργάνωσε η εταιρεία Real Τravel Μedia Group με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση των διανυκτερεύσεων στη χώρα εκτιμάται στο 15%, με τις τιμές των τουριστικών πακέτων που θα πωληθούν να μειώνονται αντίστοιχα, την ώρα που οι τουριστικοί φορείς τονίζουν την ανάγκη λήψης και πρόσθετων μέτρων. Σενάρια ύφεσης αποτελούν και οι δύο ρεαλιστικές προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2009 στις οποίες οδηγείται η έρευνα.

Η «αισιόδοξη», όπως σημείωσε ο κ. Αρ. Ικκος, διευθύνων σύμβουλος της GΒR Consulting, υπολογίζει πτώση των κρατήσεων κατά 10% με πτώση τιμών από 10% ως 15%, ενώ η «απαισιόδοξη» κυμαίνεται στο-15% στις κρατήσεις, με αντίστοιχη πτώση τιμών από 15% ως 20%. Στο πρώτο σενάριο οι απώλειες των εσόδων για το κράτος θα είναι 7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περιορισμό του ΑΕΠ κατά 3,7%, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχείων θα μειωθεί κατά 835 εκατ. ευρώ συνολικά.

Στο δεύτερο σενάριο οι απώλειες στα τουριστικά έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ποσοστό που συρρικνώνει κατά 5,3% το ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα για τους ξενοδόχους θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Η μείωση στις κρατήσεις και στα έσοδα θα έχει αρνητικές συνέπειες, όπως είναι αναμενόμενο, και στην απασχόληση, με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στην καλύτερη περίπτωση να υπολογίζονται στις 14.000, ενώ με βάση το αρνητικό ενδεχόμενο φθάνουν και τις 20.000.

Τρόπους αντιμετώπισης της αρνητικής εξέλιξης αναζητούν οι τουριστικοί φορείς, ενώ κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, αναλόγων του μεγέθους της κρίσης, με έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μέτρα για την απασχόληση, την επικοινωνία και τη διατήρηση της προσφοράς τουριστικών πακέτων και πτήσεων προς τη χώρα κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου ώστε να μη χαθούν πτήσεις, αφού τεθούν πρώτα σε εφαρμογή και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Μιλώντας με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ.Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες τουριστικές μονάδες θα ανοίξουν εγκαίρως την εφετινή τουριστική περίοδο. Προσέθεσε, τέλος, ότι στο ενδεχόμενο της πτώσης των αφίξεων το 2009 ως και 20% αυτό θα εκφραστεί αριθμητικά σε δύο εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα αλλά και 50.000 ανέργους.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου-MIG για την Ολυμπιακή 24/03/2009

Υπεγράφησαν οι τελικές συμφωνίες (αγοραπωλησίας μετοχών, μετόχων και σχετικών νομικών εγγράφων) για την εξαγορά της Pantheon Airways (πτητικό έργο), της MRO NewCo (τεχνική βάση) και της Ground Handling NewCo (επίγεια εξυπηρέτηση), κατά τη διάρκεια τελετής στο Ζάππειο.

Οι συμφωνίες αυτές τελούν υπό τον όρο της κύρωσης από την Βουλή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά από την οποία θα αποκτήσουν ισχύ νόμου.

«Από σήμερα, η Ολυμπιακή μπαίνει σε μια νέα εποχή, μια μακρά περίοδος παρακμής κλείνει οριστικά και δίνει τη θέση της σε μια εποχή υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι πολύ σημαντικό και πολύ θετικό ότι σε αυτή την δύσκολη διεθνή συγκυρία, η Ολυμπιακή περνάει στα χέρια ενός ισχυρού και αξιόπιστου επενδυτή, όπως είναι η MIG».

«Ο μεγάλος αυτός ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος αναλαμβάνει από σήμερα να οδηγήσει την Ολυμπιακή σε μια νέα εποχή: Μια εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης για την εταιρεία, μια εποχή χωρίς χρέη, χωρίς ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, χωρίς νομικές επιπλοκές με την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Η MIG σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:

- Οι εταιρίες που εξαγοράζονται αποτελούν στην πραγματικότητα νέες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν την ιδιοκτησία επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία θα πωληθούν από το ελληνικό Δημόσιο και δεν περιλαμβάνουν οφειλές και υποχρεώσεις οιασδήποτε μορφής.

- Οι εταιρίες που εξαγοράζονται δεν αποτελούν κατά καμία νομική ή άλλη έννοια, διαδόχους των κρατικών αεροπορικών εταιριών στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Olympic Airways, Olympic Airlines, Olympic Aviation κ.λπ. Αυτό διασφαλίζεται ήδη από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Σε περίοδο σημαντικής οικονομικής αστάθειας, η φύση της συναλλαγής διασφαλίζει ότι η MIG διατηρεί σημαντική στρατηγική ευελιξία σχετικά με τη λειτουργία των εξαγοραζομένων εταιριών. Ειδικότερα, η MIG μπορεί να επιλέξει, κατά την διακριτική της ευχέρεια, στοιχεία του ενεργητικού που επιθυμεί να αγοράσει (όπως αεροπλάνα και τεχνικό εξοπλισμό σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον), τον τρόπο με τον οποίο θα εξαγοραστούν (αγορά, μίσθωση κ.λπ.), τον αριθμό και την ειδίκευση των υπαλλήλων που επιθυμεί να προσλάβει, τα δρομολόγια τα οποία αναλαμβάνει η νέα αεροπορική εταιρία, καθώς και την επιλογή πολλών διαφορετικών στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πλήρης στρατηγική ευελιξία της MIG σε αυτό το στάδιο ενισχύει τη δυνατότητά της να δημιουργήσει μια αποδοτική εταιρία στο χώρο των αερογραμμών με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Πηγή: http://www.t-p.gr/

Σχολιασμός του Δείκτη Ταξιδιωτικής & Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) του World Economic Forum (WEF) (04.03.09) απο τον ΣΕΤΕ

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή παρουσιάζεται η επίδοση της Ελλάδας στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) που παρουσίασε σήμερα το World Economic Forum. Η Ελλάδα το 2009 κατέλαβε την 24η θέση μεταξύ 133 χωρών (18η στην Ευρώπη), δύο θέσεις χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Η απώλεια αυτή των δύο θέσεων οφείλεται στην άνοδο της Κύπρου και του Βελγίου σε θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ήταν και οι επιδόσεις των άμεσων ανταγωνιστών μας, εκτός της Κύπρου η οποία περνάει σε υψηλότερη θέση (21η). Σε σχέση με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Ισπανίας (6η) και της Πορτογαλίας (17η) και να υπερτερεί έναντι της Κροατίας (34η), της Τουρκίας (56η) και της Αιγύπτου (64η).

Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας περιλαμβάνονται οι πολιτιστικοί πόροι, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, οι τουριστικές υποδομές καθώς και ο υψηλός βαθμός προτεραιότητας του τουριστικού τομέα. Αντίθετα, το κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί βασικό μειονέκτημα της χώρας, καθώς δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Αναλύοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες παρατηρούνται τα εξής:

- Σημειώνεται βελτίωση στο χρόνο και το κόστος που απαιτούνται για την έναρξη επιχείρησης, η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις διαχρονικά χαμηλές επιδόσεις στο γενικότερο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.
- Παρατηρείται επιδείνωση σε αρκετούς δείκτες που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
- Αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από τις άλλες χώρες, η ποιότητα του δικτύου μεταφορών, ειδικότερα του οδικού, βελτιώνεται. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με τις ευρυζωνικές υποδομές. Δυστυχώς όμως η ποιότητα των αεροδρομίων μας χειροτέρεψε ελαφρά.
- Παρόλη τη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα τιμών των ξενοδοχείων, παρατηρείται επιδείνωση στην ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε διεθνές επίπεδο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία και ακολουθούν η Αυστρία (2η), η Γερμανία (3η), η Γαλλία (4η) και ο Καναδάς (5η). Οι χώρες αυτές είναι χώρες υψηλού εισοδήματος, με ανεπτυγμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, σύγχρονες υποδομές και επαρκείς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους.
Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι κατευθύνσεις της τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

- τη βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος,
- τη βελτίωση των γενικών υποδομών σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
- τη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης η Ελλάδα υποχώρησε δύο θέσεις (24η μεταξύ 133 χωρών) σε σχέση με το 2008 (22η μεταξύ 130 χωρών) στον ΔΤΤΑ, τον οποίο παρουσίασε σήμερα για τρίτη συνεχή χρονιά το WEF. Παράλληλα, ως γνωστόν, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 2 θέσεις στο Γενικό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (από 65η το 2007-2008 στην 67η θέση το 2008-2009) που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι ιδιαίτερα θετικό για την παγκόσμια τουριστική οικονομία ότι το WEF καταρτίζει πέραν του γενικού δείκτη ανταγωνιστικότητας, ένα και μοναδικό τομεακό δείκτη, αυτόν του τουρισμού. Αυτό σημαίνει αναγνώριση της σημασίας και σπουδαιότητας του ρόλου του τουρισμού στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.

Ο ΔΤΤΑ είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια η υλοποίηση της οποίας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, όταν είναι υποχρεωμένη να συγκρίνει στοιχεία μεταξύ 133 χωρών. Συνεπώς, θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός στην αξιολόγηση των στοιχείων και του δείκτη, κυρίως ως προς την σύγκριση μεταξύ χωρών, τουλάχιστον για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης και οι τουριστικές οικονομίες τους σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ζωής τους. Δεύτερον, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τις συγκρίσεις προέρχονται τόσο από στατιστικά δεδομένα (hard data) όσο και από την έρευνα Executive Opinion, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν αντιπροσωπευτικότερη.

Ο ΔΤΤΑ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν πίνακας βαθμολογίας ενός παγκόσμιου «τουριστικού πρωταθλήματος», αλλά σαν μια προσπάθεια η οποία επισημαίνει περιοχές ενδιαφέροντος που μπορούν να βελτιωθούν σε κάθε χώρα, ώστε να την καταστήσουν ανταγωνιστικότερη στον τουριστικό τομέα.

Παρατηρώντας τόσο τους δείκτες, όσο και τις γενικότερες ενότητες στις οποίες κατατάσσονται, είναι προφανές ότι η τουριστική ανταγωνιστικότητα εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από παράγοντες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν άμεσα τουριστικοί. Με άλλα λόγια, η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού είναι αποτέλεσμα συνολικής κυβερνητικής δράσης για την κάθε χώρα και όχι αποκλειστικά του Υπουργείου Τουρισμού, όπου και όταν αυτό υπάρχει, είτε με ουσιαστικές αρμοδιότητες είτε χωρίς αυτές.

Προτού περάσουμε σε ένα σύντομο σχολιασμό για τις επιδόσεις της χώρας μας και τη μεταβολή τους μεταξύ 2008 και 2009 θυμίζουμε:

1. Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα σχετικό μέγεθος που προκύπτει από τη σύγκρισή μας με τους άλλους. Αν θέλουμε να βελτιωθούμε πρέπει να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους.

2. Δεν αρκεί να είμαστε απλά καλύτεροι από πέρσι, πρέπει να είμαστε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας (ο τουρίστας ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας φέτος δεν θα συγκρίνει το αεροδρόμιο άφιξής του με το πώς ήταν την προηγούμενη χρονιά γιατί πιθανώς δεν το έχει δει. Θα το συγκρίνει με το αεροδρόμιο του προορισμού που πήγε πέρσι και θα το συγκρίνει του χρόνου με το αεροδρόμιο του προορισμού που θα επισκεφτεί τότε).

Πηγη: http://www.sete.gr/

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Οι φώτο μιλάνε απο μόνες τους




Τις δύο παραπάνω φωτογραφίες τις μετέφερε το πάντα εμπεριστατωμένο http://www.traveldailynews.gr . Είναι από το διεθνές συνέδριο επενδυτών για τον Τουρισμό ITB Berlin Convention. Η μεν Τουρκία διαφημίζει και πουλάει Αιγαίο ενώ τα Σκόπια θάλασσα και Μακεδονία. Και η Ελλάδα φυσικά απούσα...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

European Mixed-Use Resort Development in 2009

By Philip Bacon

How to create a lasting mixed use resort that meets the needs of tomorrow? Who are the customers and investors of tomorrow? What are the trends in legal structures? Do you have the Right Stuff for a successful mixed use resort development?

For many, mixed-use resort development simply involves the addition of residential units to a standard resort concept as part of a sometimes rather dubious way to finance the whole development. Off-plan sales are the key, coupled with a branded hotel and promises of rental guarantees for several years.

It may have started with golf, a notoriously difficult way to make money, but not quite so bad if you can build a good course and some equally attractive real estate for those Baby Boomers we all hear about so often.

Hotel operators, especially at the top end of the market, found that their customers rather liked the idea of owning property where they could also enjoy the benefits of hotel-style service and even the chance to earn some rental income.

The idea of premium branding was created (some leading exponents being Four Seasons, Mandarin Oriental and Trump) and a marriage was made between the Condo Hotel model (by no means a new idea) and the world of exclusive private residences (which again have always existed, or at least for the last several centuries).

Something else that hasn’t changed are the rules of the real estate business but we will repeat them for those who might have forgotten temporarily in the madness of the pre-crunch years:

Location – Location – Location (oh, and sensible debt/equity ratios help too)

In Europe, this represents a significant challenge for those who have not been sitting on an undeveloped prime land bank for the last ten years, and even if you have, things have just got much harder than you ever expected.

So, what should we look out for in 2009?

It is certainly not difficult to predict that there will be a slowing down of new projects and a delay in the opening/completion of some that are already underway. This much is easy, and, some might say, not so bad, all things considered. Successful mixed-use resort development is a long term thing and it pays to take your time to get it right, provided you have the patience and the pocket depth to wait for your returns over the medium to long term.

But will mixed-use resorts lose their lustre as real estate finance (both development and personal) becomes increasingly difficult to find?

As long as the planners are in charge of our destinies, then perhaps mixed-use is here to stay and we should embrace it as the future of tourism-based development whether urban, beach, rural or anything else.

The reality for many is that the planners will often only allow residential development on the understanding that the project includes a decent chunk of transient accommodation to create “life” and, perhaps more mundanely, jobs.

As part of managing development risk, there will be a move away from off-plan and we will see the radical departure of handing over keys to a finished unit.

The economic upheaval will create some real market opportunities as the combination of a down-turn in spending and banking pressure may create some forced sellers of assets that you would not normally expect to come to market.

Don’t discount fractional interests and other shared ownership models. In many ways you could argue that their time has come at last in Europe, through a combination of increased exposure and the impact of tightened belts and lower levels of disposable income. However, don’t under-estimate the fundamentals of something that is not sold with a pure real estate pitch. Everybody understands capital appreciation of real estate, but making it cheaper by splitting it into smaller pieces doesn’t make it easier to sell, it makes it much more difficult. And what’s more, shared ownership models will not necessarily fix a poorly-conceived project. The Second EU Timeshare

Directive has recently been published - will this be the opportunity for timeshare to become main stream in Europe?

Who will be buying in 2009? I talked to JP Miramont, Executive VP of resort real estate specialists Playground.

“Value needs to exceed price more than ever in today’s market. Many projects around the globe have lost sight of that in recent years. 2009 needs to be about innovation and understanding the buyer, and demanding deeper consumer insight at the earlier planning stages of the development process. Affordability will be a driving issue for many, and prices won’t be the only factor; consumers are more concerned about total cost of ownership, available cash flow and access to credit. Demand for primary residential housing and mixed-use development will be fuelled by the need for well-located properties close to jobs and retail, energy efficient design will become more of a priority, and long-term planning will be more front-of-mind for the consumer. Golf courses and spas are no longer differentiating factors; focus needs to be on integrating the resort components to allow for varying degrees of consumer affluence, while still maintaining an authentic and exclusive experience. ”

Mixed-used resorts should adapt their product to three target markets:

The investors: a lot of logic, ROI, a true alternative to money in the bank. The future” relocators”: those buying in the prospects of their future retirement; but beware this is not a retirement home they want.

The UHNWIs: They are looking for a toy; it is like buying a new car. Each component needs to be branded (restaurants, furniture, bathroom appliances, etc.). Key words – iconic, limited supply, customization.

One of the vital platforms of successful mixed-use development is an integrated legal structure that provides balanced sharing of rights and obligations between all key stakeholders. What are the issues for 2009?

According to Eric Gummers, Partner in Howard Kennedy and head of their Hotel & Leisure Group,

“There will be a great deal more “clubbing”, i.e. JVs, shareholder agreements, cross-holdings, mezzanine debt.

Stakeholders will have to deal more than ever with solutions for when one of the components in the mix starts to under-perform. If the hospitality piece is the anchor, what will happen if standards fall or the operator changes? How will the parties resolve potential conflicts surrounding rights of access and management of overlapping interests?

We may also see some issues surrounding sinking funds that do not meet the needs of resort maintenance and the meeting of brand standards.

There will inevitably be instances of part-sold developments where the responsibility for maintaining common areas will cause conflicts between individual owners and developers (assuming they are still around).

Contracts will have to deal adequately with subordination and security issues on financing and what happens when hotel management agreements terminate/are terminated.

And we should not forget the differing expectations of long term and short term guests/residents. Perhaps there may even be a few broken promises when it finally comes to delivering the 24 hour concierge service or the Range Rover at the airport.”

So, is there a recipe for success, even when times are tough? I believe there is.

You will need the Right Stuff

* Place (not just any place, a place with a story to be told)

* Land (with the right views and preferably not at a prohibitive cost)

* Scale (in line with proper market depth analysis)

* Phasing (without undue disruption of the resort experience)

* Authentic experiences (this is what people buy, not suites or square metres)

* Business Model Mix (balance risk with reward, build in a fall back position)

* Marketing strategy (as always, know your customer today and your customer of tomorrow)

* Legal structure (be conscious of over-lapping interests of all stakeholders)

* Financing structure (adequate equity and debt structured in line with business model risk)

* Operators (choose your brands carefully, all have both strengths and weaknesses)

Economic downturn to create new winners and losers in travel

By Professor Dimitrios Buhalis

(Forimmediaterelease.net) Internet bookings will surge. Demand for online virtual meetings will gather pace. Domestic travel will stay stable or grow, as will demand for low-cost flights. Destinations adjacent to big travel markets will do not so bad. Long-haul travel will fall sharply. And the most pain will be felt in the business travel and MICE sectors.Those were the predictions for 2009 unveiled by IPK International’s CEO Mr. Rolf Freitag, in an ITB World Travel Trends Update on March 11 at the ITB Convention in Berlin.

Based on 500,000 travel interviews in 58 countries around the world, IPK delivered a wide-ranging forecast. In the predictions, IPK suggested that 2009 will see travel declines in most markets, with 2010 neutral and small growth likely in 2011 and 2012. Mr. Freitag said, “We’re in a full global economic crisis, not a small recession. Consumer greed of the last few years has turned into consumer fear.”IPK’s travel interviews suggest that 40 percent of Europeans will change their travel plans due to the economic crisis.

Some 66 percent of Europeans and 60 percent of Asians plan to change. Mr. Freitag said this change would mean they are likely to switch to domestic travel, travel for shorter periods of time, choose cheaper destinations, or spend less while on holiday.European and North American markets will be more adversely affected compared to other regions of the world. IPK predicts that China, India, and all of Latin America will record GDP and travel demand growth, even in 2009. However, those growth figures will be smaller than the precedents set over the last 10 years.

Mr. Freitag pointed out that over 50 percent of global travel demand emanates from Europe. Within Europe, in 2008, the Russians, Dutch, and Poles recorded much higher than average travel rates. However, the strong devaluation of the Russian rouble and Polish zloty suggest that such strong performances are unlikely to be repeated in 2009. While Turkey, USA, Austria, and UK all received strong growth in arrivals numbers from European travelers in 2008, IPK predicts they are unlikely to do so again this year.In households that earn more than 20,000 Euro a year, travel will remain a high priority, according to IPK. However, households earning less than 20,000 Euro are much more likely to adjust travel plans towards cheaper and/or domestic trips. M

r. Freitag pointed out that travelers are increasingly using the Internet, not just to find information, but to book and pay for holidays. The Internet as a travel tool will continue to grow in 2009.To help them face the economic downturn, which is likely to go on longer than previously predicted, Mr. Freitag said companies should reduce costs, go on a price cutting offensive, enter into partnerships with the public sector, communicate new attractions more aggressively and intensify e-marketing and e-sales initiatives.Companies with good asset security can take advantage of low interest rates to borrow money and invest for the upturn, which will eventually come, he said.

Πηγή: http://buhalis.blogspot.com/

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

The Economic Crisis Hits International Tourism

by Ulrike Bauernfeind — 02/19/2009

UNWTO World Tourism BarometerUNWTO World Tourism Barometer2008 will clearly go into the history books as a year of turbulence and contrasts. In the 12 months since UNWTO published its January 2008 edition of the World Tourism Barometer, including forecasts for the year ahead, the growth in international tourist arrivals has slowed drastically worldwide, under the influence of an extremely volatile and unfavourable global economy - due to factors such as the credit crunch, the widening financial crisis, commodity and oil price rises, and massive exchange rate fluctuations. All this has, inevitably, undermined both business and consumer confidence, contributing in turn to the current global recession.

The global economic downturn showed a negative impact on international tourist arrivals. Already in the second half of 2008 there was a decrease of 1% in international tourist arrivals when compared to the previous year. Europe and Asia performed worst in the second half of 2008 with a drop of -3% respectively.

When looking at the year 2008 as a whole only Europe showed a decline. All other regions had a positive performance due to the first half of the year. The performance of the Middle East was particularly good with an increase of 11% in tourist arrivals.

The forecast for 2009 is not very promising and international tourist arrivals are expected to stagnate or to develop slightly negative.
For more information please see the UNWTO World Tourism Barometer.(http://www.unwto.org/facts/eng/barometer.htm)
The UNWTO World Tourism Barometer is a regular publication of the Market Intelligence and Promotion Department of UNWTO aimed at monitoring the short-term evolution of tourism and providing the sector with relevant and timely information.

Πηγή: http://www.modul.ac.at/

2nd ENAT International Congress:"Trends and Prospects for Accessible Tourism"

2nd ENAT International Congress:"Trends and Prospects for Accessible Tourism

Date: 30 September and 1 October 2009

Location: Austria Center Vienna Bruno-Kreisky-Platz 1A-1220 Wien

Call for Papers/Workshop Proposals - 4 February 2009 -General Information:

The purpose of the ENAT International Congress is to provide a live platform and a showcase for the latest and most innovative contributions to Accessible Tourism for All from Europe and around the world. This year, the Austria Center Vienna will be the place to meet and engage with the community of tourism providers, practitioners, decision-makers, public authorities, educators, professional and consumer/user organisations who make up ENAT.Non-members are also welcome. The combination of depth and variety of presentations which characterised the highly successful 1st ENAT International Congress in 2007 will be continued, with invited keynote speakers, peer-reviewed papers, thematic workshops and exhibits.

The main theme of this year's Congress is:

Looking to the future! - highlighting new trends and developments, weighing new challenges and prospects, exploring opportunities, and stimulating new efforts in accessible tourism for all.Plenary Sessions on themes of major interest will involve invited presenters and expert panellists.General Sessions on a range of topics will follow the format of presentations and discussion with the audience.Workshops will allow one or more speakers to make an introduction to the topic, which is then discussed by the participants. A rapporteur will report the conclusions and/or recommendations in the plenary session.

The topics for the Open Call for the General Sessions are:

GS1. Networking - Sharing knowledge and stimulating innovation in accessible tourism

GS2. Expectations and possibilities in standardisation and regulation for thefurther development of accessible tourism

GS3. Involvement of and cooperation with stakeholders in accessible tourism for all

Presentations for the General Sessions should be about 20 minutes.

The topics for the open call for the Workshops are:

WS1. ICTs and www developments

WS2. Tourism and Markets: Research and Development

WS3. Vocational Education and Training

WS4. Accessible Tourism in Central and eastern Europe

WS5. Accessible destinations and offerings: Destination Management, Access Guides, Tourist Information Services, etc.

Workshop presentations should be about 10 to 15 minutes, each workshop session will last 60 minutes

Submit your paper using OpenOfficeWriter or MS-Word. The filename should start with "GS" or "WS" and the number of the selected topic. Send the file as an e-mail attachment to http://www.enatcongress2009.info/en/doc/papers@enatcongress2009.info .

The Programme Committee reserves the right to assess the abstracts and decide whether they will be accepted.

Full papers and/or slide presentations will be published online by ENAT and the national organising committee, IBFT, Austria.

Deadline:

Submission of abstracts for papers and Workshops: Friday 3 April

Notification to authors of acceptance/rejection of abstract: Friday 8 May.

Submission of Full Paper or Workshop Plan by authors: Friday 2 September

Questions and Comments to info@enatcongress2009.info

Contact: Angelika Laburda IBFT/co ÖHTBHumboldtplatz 6A 1100 WienAustria http://www.enatcongress2009.info/en/doc/papers@enatcongress2009.info

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Και η Ελλάδα πάλι απούσα…

Αυτό το Μάρτιο λαμβάνουν μέρος στη Γερμανία δύο από τα σημαντικότερα forum που αφορούν τις επενδύσεις στον τουρισμό το Hotel Investment Forum 9-11 Μαρτίου και το ΙΤΒ Berlin Convention 11-14 Μαρτίου με το σύνολο των μεγαλύτερων επενδυτών στο χώρο του τουρισμού να συμμετέχουν. Με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα ότι και στα δύο forum θα λάβουν μέρος μεγάλες παρουσιάσεις της Τουρκίας ως προορισμό για τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (Is Turkey The Hottest Hotel Investment Market In Europe? Και Turkey Forum: Investment in Tourism Destinations in Times of the Financial Crisis αντίστοιχα) στο δεύτερο συμμετέχει ως μεγάλος χορηγός. H έκπληξη μου βέβαια δεν είναι για τις συμμετοχές της Τουρκίας αλλά για την Ελλάδα η οποία για άλλη μια φορά θα είναι ο μεγάλος απών στα δύο αυτά forum που απευθύνονται σε επενδυτές. Ενώ νομίζαμε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός χρειαζόταν επειγόντως γιατρό ο νέος Υπουργός αναλαμβάνει το ρόλο του οδοντίατρου για να του βγάλει και τα δόντια ακολουθώντας τη πολιτική του προκατόχου για δημόσιες σχέσεις σε προσωπικό και μόνο επίπεδο.