Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Τουριστική ανάπτυξη του Βορειοδυτικού Ταϋγέτου






Του Σωτήρη Βαρελά



Ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ’ακούσεις αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Κάπως έτσι και τα χωριά της Αλαγονίας στους πρόποδες του Βορειοδυτικού Ταΰγετου μας περιμένουν να τα ακούσουμε, να τα ανακαλύψουμε και να τα βιώσουμε. Η ανάδειξη των χωριών της Αλαγονίας μετά την πλήρη εγκατάλειψη που έχουν διαχρονικά υποστεί από την πολιτεία, τις περιβαλλοντικές καταστροφές στις οποίες έχουν υποβληθεί (πυρκαγιές) και συνεχίζουν να υποβάλλονται έως και σήμερα με τη λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή Μαραθόλακα καθίσταται επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μια από τις μορφές ανάδειξης των χωριών της Αλαγονίας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής που θα προσπαθήσω να αναλύσω συνοπτικά παρακάτω είναι και αυτή της ήπιας ορεινής τουριστικής ανάπτυξης (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός).

Ο ορεινός τουρισμός είναι μια ήπιας μορφής βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και με πολλές δραστηριότητες στον ορεινό χώρο, χάριν της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση, με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, διαμένει σε ξενώνες ή κατοικίες διαμορφωμένες να τον υποδεχτούν, ψυχαγωγείτε και συμμετέχει στην αγροτική ζωή, γίνεται ένα με τη φύση, περιηγείται στα βουνά και τις φυσικές ομορφιές, γνωρίζει τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου.


Και από την πλευρά των ορεινών κοινωνιών ο ορεινός τουρισμός ήπιας μορφής εμφανίζει αρκετά πλεονεκτήματα. Μέσω της ήπιας ανάπτυξης δύναται να κινητοποιηθούν με τρόπο αειφόρο όλες οι παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις της περιοχής συμβάλλοντας έτσι στην βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ορεινών αυτών περιοχών. Τονώνεται η τοπική αγορά και ενισχύεται το αγροτικό εισόδημα με το συμπληρωματικό αυτό της τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης τα τοπικά προϊόντα που έτσι και αλλιώς παράγουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα καταναλώνονται από τους φιλοξενούμενους τουρίστες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ορεινός τουρισμός ήπιας μορφής γνωρίζει μεγάλη αποδοχή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζεται η αναπαλαίωση ή συντήρηση ιστορικών κέντρων, η κατασκευή καταφυγίων, η αναγνώριση και χάραξη μονοπατιών.

Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η ανάπτυξη των περιοχών με τρόπο αειφόρο όπου θα συμπληρώνεται το εισόδημα των κατοίκων και θα αναδεικνύονται τα θετικά στοιχεία χωρίς όμως καμία περιβαλλοντική ή πολιτιστική υποβάθμιση. Προβλήματα είναι φυσικό επόμενο να υπάρξουν αλλά επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθούν. Κάθε μορφής ρύπανση (θόρυβο, σπουπίδια, κτλ), υπερβολική και χωρίς σχεδιασμό άσκηση των δραστηριοτήτων, εγκατάλειψη των γεωργικών επαγγελμάτων μπροστά στο πρόσκαιρο κέρδος, αλλοίωση της κουλτούρας της περιοχής και η χρήση υπερβολών, περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις ενέργειες διαχείρισης του ορεινού όγκου, ανεξέλεγκτες δραστηριότητες όπως κυνήγι –φωτογραφία, διάβρωση του εδάφους κ.α πρέπει να αποφευχθούν.

Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού-αγροτουρισμού στην ορεινή περιοχή του Ταυγέτου παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ήδη αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, χάρις στην ύπαρξη της μεγάλης ποικιλίας αξιόλογων φυσικών και πολιτισμικών πόρων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ορεινή του επικράτεια. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε δραστηριότητα στο βουνό όπως πεζοπορία-παρατήρηση φύση, ιππασία, ποδήλατο βουνού, ορειβασία-αναρρίχηση, αετός-αλεξίπτωτο πλαγιάς(παραπέντε), διάσχιση φαραγγιού (Canyoning), αυτοκίνητο εκτός δρόμου 4 * 4, άθληση και φύση. Στη θέση Ντελέτα και Άγιο Στράτηγο Νεδούσης υπάρχουν κάθετοι βράχοι ιδανικοί για πίστα αναρρίχησης. Τα μονοπάτια που ένωναν τα χωριά της Αλαγονίας με την ευρύτερη περιοχή τα οποία έχει καταγράψει ο ΕΟΣ Καλαμάτας δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε φυσιολάτρη να ανακαλύψει την σπάνια σε ομορφιά και ποικιλία χλωρίδα και πανίδα. Καταπληκτική διαδρομή από τη Βελανιδιά προς όλα τα χωριά της Αλαγονίας, η διάσχιση κατά μήκος του ποταμού Νέδοντα από το Λιθωμένο Φίδι (λατόμιο Μπάκα) μέσα από το ποτάμι και κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εκπληκτική . Το σπήλαιο της “Μαύρης Τρούπας” στην Αρτεμισία έτοιμο να δεχθεί κάθε σπηλαιολόγο και επισκέπτη, η γραφική πλατεία και ο ίσκιος κάτω από το πλάτανο στο Καρβέλι, οι πέτρινες βρύσες “Καμάρι” και “Λούτσα” του Λαδά και των άλλων χωριών. Τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια που απλώνονται μέσα στις καταπράσινες ρεματιές με τα μονοπάτια να τα διαπερνούν όπως το πέτρινο εξάτοξο του Αγίου Πολύκαρπου (μοναδικό στην Πελοπόννησο). Εκκλησιές και Μονές μεγάλης θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας όπως η Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας, η Σιδηρόπορτα στο Καρβέλι, ο Άγιος Ιωάννης ο Μελές στην Αρτεμισία, ο ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας στις Πηγές, οι Άγιοι Ταξιάρχες στο Λαδά, ο Άγιος Νικόλαος στη Κάτω Μεριά της Αλαγονίας, η Παναγιά Υπαπαντής στο Μαχαλά κ.α. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δωθεί στη περιοχή της αρχαίας Δενθαλιάτιδος, το ιερό Λιμνάτιδος και το άγνωστο ιερό στην κορυφή του Σιδεροβάγενου, που περιμένουν ακόμη την αρχαιολογική σκαπάνη για να αναδείξουν το μεγαλείο τους. Το μοναδικά δρώμενα όπως το καρναβάλι της Νέδουσας την Καθαρά Δευτέρα, τα παραδοσιακά πανηγύρια όλων των χωριών, η γιορτές των προιόντων (πατάτας στην Αλαγονία, κρασιού στο Λαδά) και οι γιορτές στα εξωκλήσια σε κάθε γωνιά του Βορειοδυτικού Ταϋγέτου. Η πλούσια ιστορία με αναφορές στην Ελληνική μυθολογία και στον Παυσανία, τα βυζαντινά και τα νεότερα χρόνια της Επανάστασης. Όλα αυτά είναι μόνο λίγα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών της Αλαγονίας με κυριότερο όλων την ανθρωπιά και τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους κατοίκους αυτού του ορεινού πολιτισμού.




Αυτοί οι κάτοικοι αποτελούν και το κλειδί για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος για να ξεκινήσει σταδιακά η αλλαγή του τουριστικού πλαισίου στον ορεινό χώρο των χωριών της Αλαγονίας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, να ευαισθητοποιηθούν ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εγχειρημάτων συμβατών με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούν. Ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον της ορεινής περιοχής του, τους τομείς των δραστηριοτήτων που θέλει να ασκεί και να το συντηρούν, και αν και εφόσον ο ορεινός τουρισμός-οικοτουρισμός είναι μια από τις κατευθύνσεις που επιλέξει τότε να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία από τη βάση ανάπτυξης (bottom up) προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, τότε ο οικοτουρισμός δεν θα έχει επιτυχία και μάλιστα ίσως έχει επιζήμιες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

Το εγχείρημα για ήπια τουριστική ανάπτυξη των χωριών της Αλαγονίας είναι δύσκολο και περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων τις οποίες και αναφέρω.

  • Ανοιχτή διαβούλευση υπεύθυνων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κατοίκους των χωριών, περιβαλλοντικές πολιτιστικές οργανώσεις, αναπτυξιακές εταιρίες (επιμελητήριο, τουριστικά γραφεία κ.α), επιστημονικοί σύμβουλοι ώστε να αποφασιστεί τι είδους ανάπτυξη επιθυμούν και μπορούν να ανταπεξέλθουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.
  • Δημιουργία φορέα διαχείρισης της ήπιας ανάπτυξης των χωριών του Ταϋγέτου υπό την εποπτεία του Δήμου Καλαμάτας και του τμήματος Τουριστικής Προβολής της Νομαρχίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Ο φορέας θα επωμισθεί την ανάγκη χάραξης συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του Βορειοδυτικού Ταϋγέτου αλλά και την υλοποίηση του έργου. Θα καταγράψει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της περιοχής, τις προοπτικές και τους φόβους για το μέλλον μιας τέτοιας επένδυσης (swot analysis).
  • Λήψη μέτρων που θα αφορούν γενικότερα τη βιώσιμη διαχείριση ορεινών όγκων όπως για παράδειγμα δημιουργία τοπικών Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος, εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δασικές ορεινές εκτάσεις, μελέτες διαχείρισης βοσκοτόπων και τήρηση της βοσκοϊκανότητας.

Ο φορέας διαχείρισης θα προχωρήσει στις παρακάτω δράσεις:

  • Αποτύπωση κάθε ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που αφορά την περιοχή (μονοπάτια, γεφύρια, ναοί, δρώμενα, ιστορία).
  • Καταγραφή των επιχειρήσεων που δρουν στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καφενεία).
  • Καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού που επιθυμεί και έχει τις δεξιότητες να ανταποκριθεί στο όλο εγχείρημα.
  • Κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων για υποστήριξη των παραγωγικών επενδύσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.
  • Κατάρτιση σχεδίου marketing για προσέλκυση τουριστών σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία.
  • Δημιουργία νέων επιχειρήσεων και αναμόρφωση παλαιότερων με γνώμονα την ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Ακόμη και ένα σπίτι με τις απαιτούμενες αλλαγές και άδειες να αποτελέσει χώρο υποδοχής αγροτουριστών οι οποίοι θα διαμένουν εκεί και θα λαμβάνουν μέρος στις αγροτικές εργασίες.
  • Δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και μεταξύ των χωριών (clusters). Ο διαμένων στο ξενώνα θα μπορεί να συμμετέχει στις κτηνοτροφικές εργασίες άλλου ιδιοκτήτη και να ιππεύει στα μονοπάτια των χωριών με τα άλογα και την υποδομή ενός τρίτου. Δεν είναι ανάγκη και πρέπει μάλιστα να αποφευχθεί η ιδέα δημιουργίας μεγάλης ορεινής μονάδας που θα εμπεριέχει όλες τις δραστηριότητες αλλά πολλές μικρές ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που θα συστήσουν συνεργασίες μεταξύ τους ώστε να επιτύχουν από κοινού ανάπτυξη μέσω του συνανταγωνισμού (win-win strategy).
  • Εκπαίδευση και διαρκής συμβουλευτική υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κατοίκων που θα επιφορτιστούν το έργο.
  • Έλεγχος των αποτελεσμάτων σε μετρήσιμα μεγέθη, αποτύπωση τους σε ημερίδες για διαβούλευση με στόχο τη συνεχή βελτίωση.

Το ορεινό οικοσύστημα των χωριών της Αλαγονίας χαρακτηρίζεται από φυσική απομόνωση, έλλειψη σημαντικών υποδομών επικοινωνίας, ύδρευσης και μεταφορών. Επίσης στην όλη προσπάθεια επικρατεί μεγάλη ασάφεια στο θεσμικό πλαίσιο λόγω της εμπλοκής πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων. Όλα τα παραπάνω κάνουν την προσπάθεια για ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να αποτελεί ένα έργο απαιτητικό που χρήζει μακροχρόνιο σχεδιασμό, σωστή οργάνωση, σοβαρότητα κατά την υλοποίηση και ισχυρή βούληση των εμπλεκομένων που θα το ολοκληρώσουν. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ξανά τη δυναμική που κρύβουν αυτά τα μέρη και δεν είναι άλλη από τους λιγοστούς νέους που διαμένουν και θέλουν να συνεχίσουν να διαμένουν εκεί. Αυτοί οι νέοι είναι διατεθειμένοι να φέρουν εις πέρας την προστασίας των ορεινών όγκων του Ταϋγέτου με τρόπο αναπτυξιακό, βιώσιμο και αειφόρο. Αρκεί η πολιτεία να τους δώσει τα εφόδια και το πλαίσιο που θα ασκήσουν τις δραστηριότητες τους.


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Από το Dubai στη Μεσσηνία

Το Dubai ως τουριστικός προορισμός για πελάτες υψηλού εισοδήματος άρχισε να γίνεται έντονα γνωστός σε όλους μας τα τελευταία χρόνια. Ακούσαμε και είδαμε χιονοδρομικές πίστες μέσα στην έρημο το περίφημο “ski slope ” , για μεγάλης κλίμακας σύνθετες τουριστικές μονάδες όπως το Atlantis Hotel που στεγάζει πανάκριβες βίλλες, ακόμη και νέα νησιά κατασκεύασαν όπως το Jumeirah Park σε σχήμα φοίνικα.

Και ξαφνικά μόλις πριν από λίγο διάστημα έσκασε η βόμβα. Η Dubai World (μεγαλύτερη εταιρία holding του εμιράτου της οικογένειας του Αλ-Μαχτούμ) χρωστά 59 δις. δολάρια, προκαλώντας αναταράξεις σε όλη τη χρηματαγορά και την ήδη ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων.

Οι απόψεις για τα προβλήματα ρευστότητας της Dubai World διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στη παύση χρηματοδότησης από το Abu Dhabi (του μεγαλύτερου από τα 7 εμιράτου που ανήκει και το Dubai) ενώ από κάποιους άλλους χαρακτηρίστηκε ως μια “φούσκα ακινήτων” που επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Η αλήθεια για το Dubai μάλλον εμπεριέχει και τις δυο απόψεις. Το Dubai ως ένα από τα ισχυρά εμιράτα χωρίς πετρέλαιο-κεφάλαια και υψηλή ρευστότητα ακολούθησε σωστά μια στρατηγική διαποίκιλσης επενδύοντας σε μεγάλες αγορές όπως αυτή του τουρισμού και του real-estate. Έδωσαν μεγάλη βάση στο marketing και τις κατασκευές για να δημιουργήσουν τον απόλυτο high-class προορισμό. Όλα αυτά όμως σε μια έρημο. Όσοι επισκέφθηκαν το Dubai αντιμετώπισαν ένα δύσκολο κλίμα που είναι υποφερτό μονάχα εντός των μονάδων.

Για κακή τους τύχη όμως αυτό που δε κατάλαβαν είναι πως η top-elite των πελατών που απευθύνονται αναζητούν την αριστεία, το maximum της παροχής υπηρεσιών, τη διαφορετικότητα, να γνωρίσουν το νέο, έξω από τα συνηθισμένα, να μυηθούν στη κουλτούρα της κάθε περιοχής και όχι να μείνουν κλεισμένοι εντός μιας υπερπολυτελούς μονάδας στο κέντρο της ερήμου που παρέχει τα πάντα.

Οι επιτυχημένοι προορισμοί πρέπει να συνδυάζουν το καλό κλίμα, την προσβασιμότητα, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία των γύρω περιοχών. Όλα αυτά τα έχει η Μεσσηνία σε αντίθεση με το Dubai και θα καταφέρει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλού εισοδήματος. Είναι ευκαιρία τώρα η Μεσσηνία να αναδειχθεί ως ο νέος πιο ποιοτικός προορισμός στη Μεσόγειο. Η Costa Navarino είναι το επίκεντρο της όλης προσπάθειας σε μια τοποθεσία όπως η Πύλος που η φύση προίκισε με κάθε ομορφιά. Η κρίση στο Dubai δε πρόκειται να επηρεάσει στο ελάχιστο τη Μεσσηνία ως νέο προορισμό τουριστών υψηλού εισοδήματος γιατί αναφερόμαστε σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα προϊόντα. Το μεν Dubai άγγιξε την υπερβολή ενώ στη Μεσσηνία μας χαρακτηρίζει η φιλοσοφία του “μηδέν άγαν” με σεβασμό σε αξίες και παραδόσεις, αλλά και ένα ιδανικό κλίμα και περιβάλλον που θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε με τη λειτουργία του “Navarino Environmental Observatory”.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Πρότυπο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο με έδρα τη Μεσσηνία


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έδρα την Μεσσηνία δημιουργείτε ένα πρότυπο συνεργασίας, στον τομέα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ελλάδας και Σουηδίας.

Ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και η ΤΕΜΕS Α.Ε. ανακοίνωσαν τη δημιουργία του “Navarino Environmental Observatory” (N.E.O.) στη Μεσσηνία.

Το Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η ελληνική ιδιωτική εταιρεία TEMES Α.Ε., υπέγραψαν τριμερή συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρότυπου περιβαλλοντικού ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, του “Navarino Environmental Observatory (Ν.Ε.Ο.)” στην περιοχή της Μεσσηνίας. Το Ν.Ε.Ο., το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του 2010, θα εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η συνεργασία είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για τη διεξαγωγή έρευνας για τις κλιματικές αλλαγές, εστιασμένης στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και της επιχειρηματικής φιλοσοφίας και των ισχυρών δεσμεύσεων της TEMES για κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, όπως αυτές υλοποιούνται με τη δημιουργία του προορισμού Costa Navarino. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία του Ν.Ε.Ο. ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ένα χρόνο πριν.
Παράλληλα με τη λειτουργία του Ν.Ε.Ο., εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να επιδιώκουν συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αποτελεί μια νέα νοοτροπία στον τομέα της έρευνας. Έχουμε ενεργά αναζητήσει στρατηγικούς εταίρους και έχουμε καταλήξει σε μια εταιρεία η οποία πιστεύουμε ότι διαθέτει μεγάλη αξιοπιστία σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνά μας. Η έρευνα στους τομείς του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ερευνητικού έργου μας. Το γεγονός ότι μια εταιρεία χωρίς συμφέροντα στη Σουηδία, πρόκειται να
επενδύσει στην έρευνα του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης είναι ταυτόχρονα πρωτοποριακό και μοναδικό.
Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εκπονούμε το έργο μας χωρίς παρεμβάσεις ή υποδείξεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι ή το πώς θα διεξαχθεί η έρευνα. Εκτιμούμε την ΤΕΜΕS Α.Ε. ως συνεργάτη και καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τη συνεργασία αυτή πρόκειται να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την προώθηση της έρευνας στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία του Ν.Ε.Ο. θα αποτελέσει παράδειγμα του πώς η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την εφαρμογή των βασικών αρχών της πράσινης οικονομίας», δήλωσε ο κ. Kåre Bremer, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κύριος σκοπός της Ακαδημίας Αθηνών και το πρωταρχικό της όραμα, ως ανώτατο πνευματικό ίδρυμα στην Ελλάδα, να προαγάγει την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, εκπληρούται πλήρως με τη συνεργασία του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με το φημισμένο και επιφανές Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Για την επίτευξη αυτής της συνεργασίας, σημαντική υπήρξε η αρωγή της TEMES Α.Ε., καθώς είναι από τα σπάνια εκείνα παραδείγματα που ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με διακεκριμένες ερευνητικές ομάδες, για την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών και παράσχει τη βάση ανάπτυξης περιβαλλοντικών υποδομών. Με μια πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων, η TEMES Α.Ε. θα παρέχει τη δυνατότητα στους δύο σημαντικούς Ερευνητικούς Φορείς να επιτελέσουν πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Μεσόγειος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενθάρρυνση της διμερούς έρευνας για το Περιβάλλον, ανάμεσα στην Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης».
Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES Α.Ε. συμπλήρωσε: «Η επιλογή της Ελλάδος, της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Costa Navarino, ως περιοχή φιλοξενίας του Ν.Ε.Ο., είναι μεγάλη τιμή για μας. Στόχος της Costa Navarino - κάτι το οποίο επιδιώκουμε μέσω των συνεργασιών με κορυφαίους ερευνητές, ιδρύματα, οργανισμούς και ΜΚΟ σε τοπικό και διεθνές επίπεδο - είναι να αποτελέσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε σε μία τόσο σημαντική και καινοτόμο συνεργασία με διεθνούς φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα και προσδοκούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρουμε από τη μεριά μας στην παγκόσμια προσπάθεια για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η δημιουργία του Ν.Ε.Ο. θα ενισχύσει τη Σουηδική και Ελληνική συνεργασία στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφόρου ανάπτυξης.