Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Αυξήθηκε κατά 0,7% η τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τον ΕΟΤ

Αυξητική μεταβολή κατά 0,7% παρουσίασε ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που ήρθε στην Ελλάδα, πέρυσι, σε σχέση με το 2007 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΕΟΤ.

Τα στοιχεία αφορούν μέρος αφίξεων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων, των λιμένων και των οδικών αξόνων της χώρας και όχι συγκεντρωτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Oσον αφορά τους οδικούς άξονες, συμπεριελήφθησαν μόνο οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες- μέλη της Ε. Ε. Σημειώνεται ότι το 2008 ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα έφθασε περίπου σε 15,7 εκατ., δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2007.

Eπίσης, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 3% στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007. Ο ΕΟΤ, σχολιάζοντας τον απολογισμό των τουριστικών μεγεθών, σημειώνει ότι «παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, η οποία από τις αρχές του 2008 είχε κάνει εμφανείς τις επιπτώσεις της στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και ειδικότερα της Eυρωζώνης, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να σταθεί στα πόδια του. Συνέχισε να αιμοδοτεί την ελληνική οικονομία ως ένας από τους κύριους παραγωγικούς πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας εισοδήματος για την ελληνική περιφέρεια. Τα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν τη συγκράτηση της τουριστικής κίνησης στα επίπεδα του 2007 -έτος - ρεκόρ για τον αριθμό αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα- και ταυτοχρόνως την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποτελούν επιστέγασμα των ενδυναμωμένων προσπαθειών θωράκισης του ελληνικού τουρισμού απέναντι στην κρίση». Ο ΕΟΤ σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν όσους όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού.

Alpha Bank: Eκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού

H επίδοση του τουρισμού το 2009 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, θα εξαρτηθεί αφενός από τον βαθμό στον οποίο η παγκόσμια κρίση θα επηρεάσει το εισόδημα των αλλοδαπών τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και, αφετέρου, από την επιχειρηματική δυναμική και τον βαθμό δραστηριοποίησης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα ο οποίος θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για προσφορά τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και για προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει και η χρήση των μέτρων ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στα τέλη του Δεκεμβρίου 2008. Όμως, όπως αναφέρει η Alpha Bank τα μέτρα αυτά εξουδετερώνονται, όταν εμφανίζονται μακρές περίοδοι κινητοποιήσεων που δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό και αναστέλλουν, εκ των πραγμάτων, κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και πολύ περισσότερο την τουριστική δραστηριότητα.

Emergence 2009: Hλεκτρονικό μάρκετινγκ στο τουρισμό

Το πρώτο συνέδριο με θέμα: «Emergence 2009: Το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ στον τουρισμό» διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ).

Το συνέδριο Emergence 2009 φέρνει στην Κύπρο ειδικούς του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ για να πληροφορήσουν τους επαγγελματίες του τουρισμού για την πιο αποτελεσματική χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τουρισμό. Οι Κύπριοι επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία στις 18 και 19 Φεβρουαρίου να γνωρίσουν από κοντά νέες μεθόδους Ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ που εφαρμόζονται στον τουρισμό, από επαγγελματίες στο θέμα από Κύπρο και εξωτερικό και συγκεκριμένα από Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α και Ελλάδα.
Η αξία και οι μέθοδοι του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, ο τρόπος μέτρησης των αποτελεσμάτων και το ‘Return on Investment’, όπως επίσης οι διαδικτυακές κοινότητες και η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό για όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων της Κύπρου και η συμμέτοχη είναι δωρεάν για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να εγγραφούν απευθείας στη διεύθυνση www.emergence2009.com.
Το συνέδριο σχεδιάζει και προωθεί ο συμβουλευτικός οίκος Avantless που ειδικεύεται στην εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής και του διαδικτύου στον τουρισμό.
Το συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο GrandResort (πρώην Hawaii) στη Λεμεσό στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Χαρδούβελης: Η κρίση θα πλήξει τον τουρισμό

Ισχυρά αρνητική επίδραση στον ελληνικό τουρισμό από τη διεθνή κρίση προβλέπει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, όπως τόνισε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων, με θέμα: «Διεθνής οικονομική κρίση: επιπτώσεις και ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank υπογράμμισε ότι η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον παγκόσμιο τουρισμό. Άλλωστε, εξήγησε, ο τουρισμός συμπεριφέρεται όπως και το διεθνές εμπόριο και γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου μειώνεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών στις κυριότερες αγορές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι δυσοίωνες. Οι 5 χώρες που τροφοδοτούν την ελληνική τουριστική αγορά με πάνω από το 50% των τουριστών (κατά σειρά: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) αναμένεται να εμφανίσουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2009, ενώ η όποια ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2009 θα είναι αναιμική.

Σε συνδυασμό με την υποτίμηση της βρετανικής λίρας και του αμερικανικού δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, τα νέα δεν είναι σίγουρα ευχάριστα. Μελέτη του ΔΝΤ για τις υφέσεις του παρελθόντος στις κυριότερες οικονομίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφέσεις, όπως η σημερινή, που σχετίζονται με πτώσεις στις τιμές των ακινήτων και με περιορισμό των πιστώσεων είναι βαθιές και διαρκούν περισσότερο από τις τυπικές υφέσεις.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Τουρισμός: Στασιμότητα ή συρρίκνωση το 2009

Ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο θα παραμείνει αμετάβλητος ή θα καταγράψει μείωση έως 2% το 2009 σε σχέση με το 2008, κυρίως εξαιτίας της ύφεσης στην οποία έχουν εισέλθει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

«Ο ΠΟΤ προβλέπει ότι η διεθνής τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί μέσα σε μια ψαλίδα από 0% έως 2% συρρίκνωση», σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού του ΟΗΕ που εδρεύει στη Μαδρίτη.

«Με τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, η Ευρώπη θα είναι η πλέον πληγείσα περιοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι αγορές εισέρχονται ή είναι ήδη σε ύφεση», σύμφωνα με τον ΠΟΤ.

Το 2008 οι αφίξεις τουριστών στον κόσμο ανήλθαν σε 924 εκατομμύρια επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση κατά 2%, σύμφωνα με τον ΠΟΤ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση ΣΕΤΕ για άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης

Ο ΣΕΤΕ μαζί με όλες τις πανελλήνιες κλαδικές τουριστικές ενώσεις – Μέλη του, με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις για πιθανή μη υλοποίηση στο σύνολο τους όλων των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας, δηλώνουν τα ακόλουθα:

Ο τομέας του τουρισμού απασχολώντας άμεσα και έμμεσα το 1/5 του ενεργού πληθυσμού και συνεισφέροντας αντίστοιχο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, είδε μετά από δεκαετίες διαχρονικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων να λαμβάνονται επιτέλους κάποια πρώτα, αλλά απόλυτα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη του σημαντικότερου τομέα της οικονομίας αλλά και για την μεγαλύτερη αξιοποίηση του, σε όφελος της εθνικής οικονομίας και συνεπώς και της κοινωνίας. Η ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού, μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες ετών, εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από τον Πρωθυπουργό και μάλιστα στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου άγνωστης διάρκειας, όπου η κρίση στην διεθνή οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό χαρακτηρίζεται ως οξύτατη και πρωτόγνωρων διαστάσεων.

Ως εκπρόσωποι του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση και των 14 μέτρων χωρίς τροποποιήσεις, αλλαγές και χρονικούς περιορισμούς επιβάλλεται να γίνει άμεσα, η δε εφαρμογή τους να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αφίξεων και απασχόλησης με συνεπακόλουθη κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων του τουρισμού. Για το 2009, μια ενδεχόμενη πτώση της τάξεως του 10% στον τουριστικό τομέα, θα επιφέρει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 2% και θα προσθέσει 50.000 ανέργους. Η διόλου απίθανη πτώση της τάξεως του 20% θα επιφέρει με βεβαιότητα βαθιά ύφεση στην οικονομία της χώρας με όλες τις προφανείς επιζήμιες επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω εκτεθέντα, σπεύδουμε να τονίσουμε την άποψη μας για τον πολύ σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτημάτων της από την Πολιτεία, χωρίς αυτό να λειτουργεί τελικά σε βάρος των τουριστικών επιχειρήσεων που, ενώ έχουν δικά τους σοβαρότατα προβλήματα, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε, η Πρωθυπουργική εξαγγελία προβλέπει την αντικατάσταση απώλειας εσόδου τους από άλλη πηγή.

Πηγή:www.sete.gr

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

O Lonely Planet χάνει την αξιοπιστία του


Στο πιο πρόσφατο περιοδικό Lonely Planet γίνονται απαράδεκτα λάθη ώστε να αναφέρθει το Καστελόριζο ως Τουρκία. Κρίμα για τον James Walton.

Πηγή:http://buhalis.blogspot.com/

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η ώρα της ποιότητας για τον τουρισμό

Της Χρυσώς Αντωνιάδου

O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι για την Κύπρο το κλειδί για την επιμέτρηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μια παγκόσμια κρίση που πλήττει όλα τα κράτη και κυρίως εκείνα που έχουν εύρωστες αλλά και αναδυόμενες οικονομίες. Σίγουρα η κυπριακή οικονομία αντέχει και είναι περισσότερο δυνατή από άλλες οικονομίες.


Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν. Θα επηρεαστεί η οικονομία μας το 2009 και πόσο; Πόσο θα επηρεαστεί ο αιμοδότης της ο κυπριακός τουρισμός; Ένας τομέας που συμβάλλει και στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη του κράτους.


H διεθνής οικονομία δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πορεία του τουρισμού. Ήδη, όλοι οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει σοβαρή επίπτωση στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως οι Βρετανοί θα επιλέξουν φθηνότερες, λιγότερες και κοντινότερες διακοπές. Πολύ πιθανόν να μείνουν και στην πατρίδα τους.

Υπάρχει μια επιδείνωση των τουριστικών δεικτών αυτό το χρόνο. Και δεν μιλούμε πλέον για ορατό κίνδυνο αλλά για μια κατάσταση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις κρατήσεις.

Σίγουρα το έτος 2009 θα είναι σημαντικά χειρότερο από το περσινό.


Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης δείχνουν μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επηρεάσουν, όχι μόνο την τουριστική κίνηση, αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Δυστυχώς, οι αναπτυγμένες χώρες από τις οποίες προέρχεται ο κυπριακός τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης με αυξημένη ανεργία, μείωση των εισοδημάτων και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Οι μικρομεσαίες οικογένειες και κάτω θα αναβάλουν για φέτος τις διακοπές τους ή θα μειώσουν τα έξοδά τους. Αυτή τη στιγμή ίσως οι μόνοι που μπορούν να… σώσουν τον κυπριακό τουρισμό είναι οι τουρίστες υψηλών προδιαγραφών και εισοδημάτων που δέχονται λιγότερο τις επιπτώσεις της κρίσης.


Αυτές τις δύσκολες στιγμές το θέμα του τουρισμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αυτόνομο θέμα αλλά ως ένα ζήτημα που επηρεάζει και αφορά ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Είναι η ώρα να δούμε επιτέλους τη σχέση αξίας και τιμής, να βρούμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Είναι η ώρα να επανατοποθετήσουμε την Κύπρο στη διεθνή και εγχώρια τουριστική αγορά με ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν, που να απευθύνεται σε απαιτητικούς και πιο εύπορους τουρίστες. Η επανατοποθέτησή μας στην αγορά απαιτεί μέτρα πολιτικής που θα ενθαρρύνουν τα Boutique Hotels με εξειδικευμένη εταιρική ταυτότητα, τα οικολογικά καταλύματα και τον αγροτουρισμό, τις βελτιωμένες ειδικές τουριστικές υποδομές, τα συνεδριακά κέντρα, τα κέντρα ευεξίας, τις αθλητικοτουριστικές εγκαταστάσεις.


Σίγουρα η κρίση ευνοεί τον ποιοτικό τουρισμό… Και αυτό πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά.

Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η ύφεση χτύπησε τον ελληνικό τουρισμό.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν μειωμένη κατά 50% τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, στο 70%. Ασχημα είναι τα μαντάτα και για την Άνοιξη, καθώς ελάχιστα πακέτα έχουν κλειστεί.

Η ίδια γεύση επικρατεί και στην περιφέρεια, ενώ υπάρχουν επιχειρηματίες που σκέφτονται σοβαρά να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους φέτος το καλοκαίρι. Οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι είναι απογοητευτικές, καθώς σε αρνητικά επίπεδα κινούνται τα κλεισίματα των πακέτων. Παράλληλα οι μεγάλοι tour operators (Thomas Cook, TUI)έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν κατά 20% τις πτήσεις τους διεθνώς (πτήσεις τσάρτερ).

Δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει το 18,5% του ΑΕΠ, και χαρακτηρίζεται ως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, μία μείωση της τάξης του 20% στις αφίξεις θα έχει πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στα τουριστικά έσοδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής χαρακτηρίζει «δραματική» την πορεία της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων τα ξενοδοχεία του κέντρου άδειασαν στην κυριολεξία.

Η μείωση της μέσης πληρότητας έφτασε στο 50%, ενώ οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης και όπως λένε, «ο φετινός χειμώνας, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα».

Στην ανακοίνωση της ΕΞΑΑ μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι «ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία απασχολούν 300-400 εργαζόμενους, βρέθηκαν να λειτουργούν με μόνο εννέα δωμάτια γεμάτα».

Και σημειώνεται πως: Πέραν αυτού, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2009, αναμένεται ότι επίσης θα «κλείσουν» πτωτικά τουλάχιστον κατά 50%-70%.

Όσο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η μέχρι σήμερα εικόνα από προκρατήσεις και μηνύματα που αφορούν στην πορεία της ζήτησης, δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκαμψη. Τα μηνύματα αυτά, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων όσο και groups και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009.
Η ΕΞΑ-Α ζητεί, λοιπόν, την άμεση ενεργοποίηση των μέτρων για τον τουρισμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς και τη στοχευμένη προβολή της Αθήνας, για να μην μπουν «λουκέτα» σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Νοσοκομειακός τουρισμός με ξενοδοχεία 5 αστέρων

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ο ελληνικός τουρισμός, και ειδικότερα το τουριστικό real estate θα πάνε τους επόμενους μήνες στο... νοσοκομείο προκειμένου να κλείσουν τις πληγές τους. Οχι, δεν πρόκειται για πραγματική νοσηλεία, αλλά για σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας με την δημιουργία Κέντρων Τουρισμού Υγείας τα οποία θα υποστηρίζονται από ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και άλλες τουριστικές υποδομές όπως spa, ιαματικά λουτρά, κέντρα αποκατάστασης, ειδικές κλινικές και κέντρα ομορφιάς και ευεξίας κ.λπ.

Φιλοδοξία των ειδικών της συγκεκριμένης αυτής αγοράς είναι να ξεφύγει η Ελλάδα από το τουριστικό μοντέλο των τελευταίων 50 ετών και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών το οποία θα συνδυάζει το ταξίδι και την αναψυχή με την αποκατάσταση κάποιους προβλήματος υγείας. «Θα υπάρχουν ολοκληρωμένα πακέτα τουρισμού υγείας και διακοπών με σκοπό την προσέλκυση χιλιάδων ξένων οι οποίοι θα θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα. Ξεφεύγουμε από τον μαζικό τουρισμό και το μοντέλο ήλιος - θάλασσα και εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές δυνατότητες της χώρας θα δημιουργήσουμε μικρά και προσοδοφόρα προγράμματα και εξειδικευμένα πακέτα», τόνισε στο συνέδριο του Real Estate and Development, ο γ.γ. του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπ. Ευσταθόπουλος.

Συμμαχίες
Το νέο μοντέλο, πάντως, προϋποθέτει την ανάπτυξη νέων έργων real estate στο χώρο του τουρισμού γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να δημιουργηθούν ισχυρές συμμαχίες σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται αφενός στο χώρο της Υγείας και αφετέρου στην αγορά τουριστικών ακινήτων και κυρίως στην ανάπτυξη resorts υψηλών προδιαγραφών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται, πάντως, εδώ και αρκετό καιρό στα συρτάρια αν και έχουν καθοριστεί τα βασικά σημεία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν με το θεσμικό πλαίσιο, τα Κέντρα Τουρισμού Υγείας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

1 Κέντρα για την παροχή ψυχικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και βοήθεια για την επανένταξη ατόμων.

2 Κέντρα για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως π.χ. νεφροπαθών.

3 Κέντρα για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ιατρική και αξιόλογους χειρουργούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους «διαφημιστές» του ελληνικού τουρισμού.

4 Κέντρα για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης πολυτραυματιών και ατόμων με κινητικά προβλήματα.

5 Κέντρα κοσμετικής ιατρικής. Εδώ βασικός στόχος είναι χιλιάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες ,και η Ελλάδα μόνο με τα... φυσικά spa, δηλαδή τις ιαματικές πηγές μπορεί να γίνει νούμερο ένα επιλογή των ξένων.

6 Κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

7 Ειδικές μονάδες για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Η διαφορά με ένα νοσοκομείο, όμως, είναι ότι όλα αυτά τα κέντρα θα παρέχουν και τουριστικές υπηρεσίες. Δηλαδή ο ασθενής ? τουρίστας θα έρχεται στην Ελλάδα και θα εντάσσεται στις ειδικές μονάδες υγείας οι οποίες όμως θα διαθέτουν πεντάστερα ξενοδοχεία και όποιες υποδομές και υπηρεσίες απαιτεί ο επισκέπτης, ανάλογα με το σκοπό του ταξιδιού του. Οι μονάδες αυτές θα διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αλλά και προσωπικό για την ξενοδοχειακή υποστήριξη και θα εποπτεύονται και ελέγχονται τόσο από τον ΕΟΤ όσο και από το υπουργείο Υγείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι στιγμής τέτοια Κέντρα διότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από εκκρεμότητες όπως ποιοι θα έχουν δικαίωμα να επενδύσουν στον τομέα αυτό, πώς θα γίνει η συνένωση real estate και υγείας, αν θα επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, ανάλογα φυσικά και με την περιοχή, αν η νοσηλεία ? τουρισμός θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ασθενείς - επισκέπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι και να συνδυάσουν την αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας με τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Οπως υπολογίζεται, μόνο στην Ε.Ε. ένας στους 10 ασθενείς αναζητεί προορισμούς και υπηρεσίες υγείας εκτός της χώρας του. Κυρίως Αμερικανοί, Βρετανοί και Σκανδιναβοί θεωρούνται για την Ελλάδα οι καλύτεροι πελάτες και σ’ αυτούς θα πρέπει να κατευθυνθεί η προβολή όταν δημιουργηθούν τα Κέντρα Τουρισμού Υγείας.

Εποπτεία
Ο ρόλος του κράτους, εκτός από εποπτικός θα μπορούσε να είναι και επενδυτικός, δηλαδή να συμβάλλει με υποδομές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην προσέλκυση επενδυτών. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε συγκεκριμένες περιοχές που διαθέτουν ιαματικά λουτρά, να αναπτυχθούν καταλύματα πολυτελείας, spa, γήπεδα γκολφ, και άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Κ. Κωνσταντινίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της HealthCare Cybernetics, η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να αναπτύξει ιατρικό, οδοντιατρικό, ιαματικό, θεραπευτικό, γαστριμαργικό (ανάπτυξη παραδοσιακής κουζίνας) αθλητικό και προσβάσιμο τουρισμό, όχι μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για άλλους ασθενείς (π.χ. κέντρα αιμοκάθαρσης). Μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για τη χώρα μας σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη είναι η ανάπτυξη του λεγόμενου ambient assistant living abroad, δηλαδή η προσέλκυση ατόμων μεγάλης ηλικίας οι οποίοι χρειάζονται υποδομές υψηλού επιπέδου και ειδική φροντίδα. «Θα πρέπει να υπάρχουν κέντρα που θα συνδυάζουν και το real estate και τις ιατρικές υπηρεσίες και την τεχνολογία», καταλήγει.

Κίνητρα για νέα έργα
Το κράτος, στην παρούσα χρονική στιγμή όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει άμεσα και τον τουρισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ώστε να προλάβει τις εξελίξεις. Οι προβλέψεις για το 2009 κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της τουριστική κίνησης και για «λουκέτα» σε ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να δοθούν κίνητρα για την μεταμόρφωση ξενοδοχειακών μονάδων σε Κέντρα Τουρισμού Υγείας καθώς και για νέα έργα στο χώρο του τουριστικού real estate όπως ολοκληρωμένες μονάδες που θα διαθέτουν ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και τέλος προτάσεις για την μετά - ιατρική περίοδο, δηλαδή την αποκατάσταση και διαμονή των ασθενών (αθλητικός τουρισμός με διάφορα sports, ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας κ.λπ.)

H συμμαχία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας έχει ήδη κινητοποιήσει πολλούς κλάδους οι οποίοι, πάντως, πρέπει να κινηθούν τάχιστα. Ιατρικοί όμιλοι, κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις real estate, ασφαλιστικοί οργανισμοί και τουριστικοί πράκτορες που θα βρίσκουν τους πελάτες στο εξωτερικό.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Χαμηλό βαρομετρικό για τον τουρισμό

Της Χριστίνας Πουτέτση

Oι τιμές, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και η σχέση ποιότητας- τιμών είναι οι βασικές παράμετροι οι οποίες θα κυριαρχήσουν στις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό το 2009. Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει, τη μεταβλητότητα στις αγορές που πλήττει τόσο την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να έχουν επίδραση στον τουρισμό τουλάχιστον στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, όπως προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ). Με βάση τις δυσμενείς συνθήκες οι οποίες επικρατούν και οι οποίες αναμένεται να εξακολουθήσουν να υφίστανται και μέσα στο 2009 ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις του ΠΟΤ, μέσα από το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο, είναι ότι η μεταβολή του τομέα την ερχόμενη χρονιά θα είναι από 0% ως 2%. Μάλιστα, οι πρώτοι μήνες θεωρούνται και οι πιο δύσκολοι, με μια σταδιακή αποκατάσταση να παρατηρείται αργότερα. Αντιθέτως όμως με άλλες κρίσεις, όπως το σύνδρομο SΑRS και η επίθεση στους δίδυμους πύργους στις 11.9.2001, η πρόσφατη ύφεση δεν επηρεάζει την επιθυμία για ταξίδια. Τα χαρακτηριστικά της ύφεσης αυτής θα ευνοήσουν τους κοντινούς προορισμούς, όπως επισημαίνει ο ΠΟΤ, ενώ θα αυξηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός. Από την άλλη, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα φαίνεται ότι θα επιδείξουν κοινά όπως ταξιδιώτες που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς, όσοι ταξιδεύουν με ειδικό ενδιαφέρον και όσοι ταξιδεύουν ανεξάρτητα. Παραλλήλως, πιο αισθητή θα είναι η μείωση στις ημέρες διαμονής και στη δαπάνη κατά τη διάρκεια αυτής παρά στο συνολικό όγκο της τουριστικής κίνησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα προορισμοί που έχουν καλή σχέση ποιότητας- τιμής (value for money) και ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες να έχουν προβάδισμα αυτή την εποχή, αφού η τιμή παίζει πλέον κυρίαρχο ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και πιέσεις για εκπτώσεις στις τιμές από τους tour operators προς τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ ήδη γίνονται εκπτώσεις της τάξης του 10% ως 20% με στόχο την ενίσχυση των προκρατήσεων. Εξάλλου λόγω της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας η Τουρκία είχε αύξηση κατά 13% στις αφίξεις το εννεάμηνο του 2008- με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Τουριστικού Βαρόμετρου τον περασμένο Οκτώβριο- μιας και αποτέλεσε προσιτή εναλλακτική σε μεσογειακούς προορισμούς εκτός ευρωζώνης για τους δυτικοευρωπαίους ταξιδιώτες, αλλά και προσβάσιμη εναλλακτική από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως η Ρωσία, αλλά και της Μέσης Ανατολής, λόγω της ευκολίας στην έκδοση βίζας. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα παρουσιάζει μειωμένη κίνηση στα καταλύματα εξαιτίας του ακριβού ευρώ, αλλά και των τιμών, ενώ και η κίνηση από τις παραδοσιακές αγορές των Βρετανίας, ΗΠΑ και Γερμανίας είναι σε ύφεση.

Στις προοπτικές ωστόσο για το 2009 και ειδικά στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις που διαφαίνονται για τον τουρισμό ψυχαγωγίας, και τα επαγγελματικά ταξίδια δείχνουν να επηρεάζονται, με το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τις εταιρείες να επιβάλλουν περικοπές για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ηδη από τον Οκτώβριο υπάρχουν αναφορές για επιβράδυνση στις Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ο τομέας θα είναι ο πρώτος που θα πληγεί ουσιαστικά από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Από την άλλη όμως και τα σύντομα ταξίδια θα υποστούν αντίστοιχες απώλειες σε σχέση με τις διακοπές μεγάλης διάρκειας. Εξάλλου η άνθηση στον τουρισμό της Ευρώπης συνδέθηκε άμεσα με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, αλλά και τα «μικρά διαλείμματα» που έδιναν την αφορμή. Τη στιγμή που μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η Τhomas Cook και η ΤUΙ προχωρούν σε περικοπές δρομολογίων, πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και μη. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της Ιnternational Αir Τransport Αssociation (ΙΑΤΑ) αν και η διεθνής επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 1,3% τον Οκτώβριο, σε σχέση με την πτώση 2,9% τον Σεπτέμβριο, και η μείωση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί ανακούφιση, η βιομηχανία απειλείται περισσότερο πλέον από τις συνέπειες της κρίσης. Ενώ από την άλλη επισημαίνεται ότι ενώ η κάμψη στην κίνηση των επιβατών είναι ένα παροδικό φαινόμενο, η μείωση που παρατηρείται στη διακίνηση των εμπορευμάτων είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Από την άλλη στην Ευρώπη τουλάχιστον η ύφεση στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ενίσχυσε άλλα μέσα μεταφοράς. Το Εurostar για παράδειγμα κατέγραψε αύξηση 6% σε επιβάτες το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ενώ και στην Ελλάδα, όπου η μείωση στις αεροπορικές αφίξεις ήταν 1,4% για το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, παρατηρήθηκε αντιστοίχως αύξηση σε αφίξεις με άλλα μεταφορικά μέσα. Τέλος, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι αναπόφευκτα αισθητές και στον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού η αβεβαιότητα κάνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις να περιορίζουν τις δαπάνες τους. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να ελέγξουν τα κόστη τους έτσι ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους αυτή τη χρονιά. Από ανάλυση της εταιρείας Deloitte προκύπτει μάλιστα ότι από το καλοκαίρι του 2008 η παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει σημειώσει σημαντική επιβράδυνση στις περισσότερες περιοχές. Ετσι στην Ευρώπη η πτώση φθάνει το 1,6% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revΡΑR), ενώ και οι πληρότητες μειώθηκαν στο 68% ως τον Σεπτέμβριο του 2008, εικόνα που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί αν δεν ανακάμψουν οι οικονομικές αγορές των Βρετανίας, ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Θεσσαλονίκη- η ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού σε περίοδο ύφεσης

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού Τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό, που διοργανώνει στις 6 και 7 Μαρτίου 2009, η Ελληνική Ένωση Επαγγελματιών Συνεδριακού Τουρισμού (HAPCO).

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ξενoδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα δύο ερευνών σχετικά με τα προβλήματα, τις ευκαιρίες, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη Β.Ελλάδα.

Πηγή: www.express.gr

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Άντεξε ο ελληνικός τουρισμός το 2008

Του Σταθη Κουσουνη

Με μικρές απώλειες αφίξεων αεροπορικώς από το εξωτερικό, σχεδόν το σύνολο των οποίων καλύπτεται από την αύξηση των αφίξεων με οδικά μέσα από εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης χώρες και με άνοδο των τουριστικών εισπράξεων έκλεισε το 2008 η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό συμπεριλαμβάνοντας και τα στοιχεία του μηνός Νοεμβρίου, οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις αφίξεις με οδικά μέσα και τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις τουριστικές εισπράξεις, επιβεβαιώνοντας πρόσφατη τοποθέτηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον απολογισμό του τουριστικού έτους 2008.

Αντίθετα, τα τουριστικά μεγέθη της Ισπανίας, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως και ανταγωνιστικό προς τη Ελλάδα, εμφάνισαν σημάδια κατάρρευσης ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά περισσότερο το Νοέμβριο, επηρεάζοντας αρνητικά και το σύνολο του ισπανικού τουρισμού το 2008. Η Κύπρος με στοιχεία έως τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε το 2008 μικρή μείωση στις αφίξεις και μεγαλύτερη μείωση στις τουριστικές εισπράξεις. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων τα προνόμια του φθηνού προορισμού, όντας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατάφερε να αυξήσει για μία ακόμη χρονιά τα τουριστικά της μεγέθη, αν και τον Νοέμβριο εμφάνισε μικρότερο ρυθμό αύξησης στις αφίξεις από τους προηγούμενους μήνες του 2008, αλλά και τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

Σημειώνεται ότι το 2009 όλοι οι τουριστικοί προορισμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ηδη, τα μηνύματα των προκρατήσεων για όλους τους προορισμούς είναι μέχρι στιγμής άκρως αρνητικά. Οι κυβερνήσεις όλων των παραπάνω χωρών ήδη έχουν λάβει μέτρα στήριξης του τουριστικού τους προϊόντος. Η Ισπανία με εισερχόμενη τουριστική κίνηση της τάξης των 56-57 εκατ. έχει ανακοινώσει πακέτο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση με εισερχόμενη τουριστική κίνηση στη χώρα μας της τάξης των 15,7 εκατ. έχει ανακοινώσει πακέτο οικονομικής στήριξη 257 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 12 εκατ. ευρώ των κονδυλίων τουριστικής προβολής στο εξωτερικό έχει ανακοινώσει η Κύπρος, καθώς και άλλα μέτρα διευκόλυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ απόφαση για αύξηση των κονδυλίων έχει λάβει και η Τουρκία.

ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς απώλειες, με αφίξεις 15,7 εκατ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 σε 39 αεροδρόμια της χώρας παρουσιάστηκε μείωση κατά 0,2% των αφίξεων από το εξωτερικό. Καταγράφηκαν 13.511.998 αφίξεις έναντι 13.544.388 αφίξεων το εντεκάμηνο του 2007 (μείωση 32.390 αφίξεων). Μέρος του συνόλου των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό αποτελούν οι αφίξεις με πτήσεις charters οι οποίες παρουσίασαν μείωση της τάξης του 2,8%. Στο εντεκάμηνο καταγράφηκαν 7.578.255 αφίξεις έναντι 7.796.292 (μείωση 218.037). Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση ότι η αύξηση στις αφίξεις με οδικά μέσα από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τις αεροπορικές αφίξεις, το σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό το 2008 θα κλείσει, περίπου, στα ίδια επίπεδα με το 2007 στα 15,7 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008 παρουσίασαν αύξηση κατά 3,3% (ή 356 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007 φθάνοντας σε 11,2 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για την τουριστική σεζόν του 2009, κάνοντας λόγο για σημαντική υστέρηση μέχρι στιγμής των προκρατήσεων σε όλους τους κλάδους του τουριστικού τομέα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Εντυπωσιακή αύξηση κόντρα στην κρίση
Τον «μοναχικό» δρόμο της αύξησης των τουριστικών της μεγεθών σε σχέση με τους άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου ακολούθησε το 2008 η Τουρκία, αν και τα τουριστικά της έσοδα παραμένουν δυσανάλογα μικρότερα σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με τον όγκο των ξένων τουριστών που δέχεται ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βάσει των στοιχείων έως και τον Νοέμβριο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, η τουριστική σεζόν στη γειτονική χώρα το 2008 θα κλείσει με αφίξεις άνω των 26 εκατ., που σημαίνει αύξηση κατά, περίπου, 3 εκατ. αφίξεις σε σχέση με το 2007. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό στην Τουρκία παρουσίασε αύξηση κατά 13,1% φθάνοντας σε 25.245.301 αφίξεις έναντι 22.321.988 αφίξεων το ίδιο διάστημα του 2007. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας το 2008. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 καταγράφηκαν 531.048 αφίξεις από την Ελλάδα στην Τουρκία, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007. Ο περασμένος Νοέμβριος ήταν ο μήνας που παρουσίασε τη δεύτερη μικρότερη επίδοση όσον αφορά στην αύξηση της τουριστικής της κίνησης της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε παρουσιάζει σχεδόν κάθε μήνα διψήφιο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις.

ΚΥΠΡΟΣ

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,6%
Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 2.331.622 από 2.342.338 την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σημειώνοντας μικρή κάμψη 0,5%.
Μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 3,6% σημείωσαν το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κύπρο και ανήλθαν σε 1.741,2 εκατομμύρια ευρώ από 1.806,7 εκατομμύρια ευρώ το 2007.
Πρόσφατα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων εκφράζοντας την ανησυχία του για την τουριστική σεζόν του 2009, διαρκούσης της διεθνούς κρίσης, έκανε λόγο για ενδείξεις που μιλούν για μία τάση μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 15%-20%.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μέσα σε 12 μήνες έχασε ένα εκατομμύριο τουρίστες
«Καθίζηση» υπέστη ο ισπανικός τουρισμός τον περασμένο Νοέμβριο με μείωση στις αφίξεις της τάξης του 11,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007. Η μείωση σε δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας τον μήνα αυτόν έφθασε σε ποσοστό έως 19,8%. Η τουριστική κίνηση στη Μαδρίτη από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 17,4%. Σε επίπεδο σημαντικών αγορών «άντλησης» επισκεπτών, τον Νοέμβριο οι μειώσεις έφθασαν από τη Βρετανία σε ποσοστό της τάξης του 14,7%, από την Ιταλία σε ποσοστό 18,8% και από την Πορτογαλία σε ποσοστό 17%. Επίσης, βάσει των τελευταίων στοιχείων μόνο τον Οκτώβριο διαπιστώθηκε μείωση στις τουριστικές εισπράξεις της τάξης του 7,2%. Συνολικά, οι αφίξεις τον Νοέμβριο στην Ισπανία έφθασαν σε 2,9 εκατ.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 η μείωση στις αφίξεις έφθασε σε ποσοστό 2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 φθάνοντας σε σύνολο τις 54.630.800. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες για τον ισπανικό τουρισμό το 2008 ξεπερνούν το 1 εκατ. αφίξεις σε σχέση με το 2007.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/